Stipe Mesić protiv Europske komisije: Hrvatskoj nisu smjeli prijetiti, mora se sačuvati njezin ponos!

Foto: Arhiva
 
BIVŠI predsjednik Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić oštro je kritizirao ponašanje potpredsjednice Europske komisije (EK) Viviane Reding prema Republici Hrvatskoj zbog slučaja ''Lex Perković'', afere koja je ozbiljno poljuljala odnose Hrvatske i Europske unije (EU) nakon što je Hrvatski sabor krajem lipnja 2013. godine zakonskim izmjenama onemogućio primjenu europskog uhidbenog naloga na zločine počinjene prije kolovoza 2002. godine.
 
Usvajanjem takvih zakonskih izmjena Hrvatska je zapravo zaštitila bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića, kojeg njemački sud tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.
 
''Trebalo je jednostavno diplomatskim putem objasniti se sa Europskom komisijom, bez ikakvog dizanja tenzija, bez potrebe da se od toga napravi nekakav veliki problem. Jer moramo znati, i u EK ima onih koji Hrvatsku i cijelu bivšu Jugoslaviju svrstavaju u red zemalja Istočnog bloka. Oni ne razumiju da je Jugoslavija bila zemlja u kojoj su vladali tržišni odnosi, zemlja u kojoj su bili sasvim dobro razvijeni i neki politički, demokratski procesi. Dakle, koja nije bila Istočni blok. Na kraju, naš sukob sa Staljinom je bio razlaz sa jednom dogmatskom politikom Sovjetskog saveza (SSSR), sa politikom koja nije priznala nikakva ljudska prava. Dakle, to se zemljama bivše Jugoslavije mora priznati'', kazao je Mesić za Anadolu Agency.
 
"Reding ništa ne razumije"
 
Nadalje, Mesić tvrdi da ''gospođa Reding'' očito spada u te osobe koje ''ništa ne razumiju''.
 
''Nije trebalo ići sa nekakvim prijetnjama prema Hrvatskoj, nego se trebalo sve to objasniti. U tom objašnjenju ja mislim da se moglo konsenzualno stvar riješiti. Ovako, ovo je dignuto na jednu visoku tenziju. Međutim, pretpostavljam da sada kada se otvori rasprava pred Europskim komisijom, dakle, ne sa potpredsjednicom Reding, da će stvari ići u pravcu rješavanja. Tko je Reding?! Koga ona predstavlja?! Ona je predstavnik jednog kolegijalnog tijela'', oštar je bio Mesić.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši predsjednik Hrvatske tvrdi da visoka dužnosnica može zastupati Komisiju samo u njenom kapacitetu. 
 
''Ovo do sada su njeni osobni stavovi!  Druga je stvar da li će se Komisija s tim složiti ili neće. Ona se, dakle, jedan birokrat se postavlja ispred institucije i čita lekciju jednoj suverenoj državi koja je članica EU! Mora se valjda sačuvati ponos zemlje koja je ušla u EU'', tvrdi Mesić.
 
"Trebalo je to riješiti u pregovorima"
 
Uvjeren je da će se cijela situacija vjerojatno uskoro riješiti.
 
''Nema nikakvih prijetnji. Može doći do suspenzija na jedno vrijeme, da se, recimo, neki fond jedno vrijeme neće moći koristiti dok se ne usuglase stavovi. To će u svakom slučaju biti riješeno. Ali nepotrebno je da gospođa Reding pokazuje mišiće, a ne razumije situaciju. Ona ne raspoznaje razliku između Sovjetskog saveza, zemalja Varšavskog pakta i Jugoslavije koja nikad nije bila u Varšavskom paktu i nije imala onaj sustav u SSSR-u'', naglasio je.
 
Dijelom je kritizirao i vlasti Hrvatske, smatrajući da su trebali zahtijevati primjenu spornog zakona od određenog datuma, kao što su to učinile i druge zemlje.
 
''Trebalo je to u pregovaranju sa EU riješiti. To bi se onda riješilo, kako se kaže, lijevom rukom. Trebalo je samo reći da mi želimo da se uhidbeni nalog od toga i toga datuma dalje koristi, odnosno ne koristi. Dakle, to je trebalo u pregovorima riješiti'', zaključio je Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara