Što će stranački šefovi na sastanku s Grabar Kitarović?

Što će stranački šefovi na sastanku s Grabar Kitarović?

Foto: FaH

"SUSTAV je ugrožen, stabilnost je ugrožena i ne treba biti veliki političar da se to vidi", tim je riječima u ožujku 2011. godine tadašnji predsjednik Ivo Josipović objasnio tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor zašto je zakazao konzultacije, odnosno sastanak na Pantovčaku sa šefovima parlamentarnih stranaka. Danas, gotovo isto, poručuje i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je na Pantovčak pozvala stranačke prvake.

HDZ osporavao pravo na koje se danas poziva

"Tema razgovora bilo bi stanje u državi", stoji u šturom objašnjenju iz Ureda predsjednice u kojem se dodaje da Grabar Kitarović zanima "viđenje stanja u državi i ideje za društveni i gospodarski oporavak zemlje". Isto tako, predsjednica se pozvala na svoje ustavne ovlasti, odbacujući prvotne kritike kako se to radi zbog prebrojavanja prije parlamentarnih izbora.

Ironija je da je upravo ustavno pravo na sastanak parlamentarnih čelnika u uredu Predsjednika prije tri godine osporavao HDZ, koji se danas poziva na iste!  

Indijanci i Šatordžije

"Ne mogu me spriječiti da obavljam svoje ustavne dužnosti", poručivao je Josipović dodajući kako ljudi na ulicama sigurno ne prosvjeduju jer im je to užitak te da svi, i predsjednik i premijerka i Vlada, imaju svoj dio odgovornosti za stabilnost države.

HDZ je tada napadao ured Predsjednika tvrdeći da se upravo konzultacijama sa šefovima stranaka želi "inscenirati izvanredno stanje". Podsjetimo bila je to vlada u kojoj je šef policije bio Tomislav Karamarko koji je prosvjednike na Markovu trgu pogrdno nazivao "Indijancima" čudeći se zašto prosvjeduju.

Također HDZ je smatrao nepotrebnim konzultacije s obzirom da su tada, kako su govorili, većinu vremena trošili na načine da izvuku Hrvatsku iz gospodarske krize.

Tražio se datum izbora

No, prava je istina kako je Josipović s konzultacijama početkom 2011. godine zapravo ispitivao ima li HDZ većinu u Saboru. U sličnoj situaciji kada tada HDZ, danas je SDP odnosno Kukuriku koalicija koja danas u Saboru ima 74 zastupnika, jednog manje od većine potrebne u parlamentu. Ovise o manjinama te otpadnicima iz stranaka koji i dalje podupiru Vladu Zorana Milanovića. 

I sama Jadranka Kosor prepoznala je danas poziv Kolinde Grabar Kitarović kao nešto već viđeno.

"Na Pantovčaku se sazivaju konzultacije sa strankama kao u proljeće 2011. Predizborno pomaganje i odmaganje. Sve već viđeno i isprobano", komentirala je Kosor.

Od konzultacija nije bilo ništa

Josipovićeve konzultacije potaknule su medijsku lavinu o datumu parlamentarnih izbora no od tadašnje predsjedničke zabrinutosti nad stanjem u državi kao i stranačkih prvaka nismo vidjeli ništa.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara