Što crkva uči djecu: "Obeščašćujem tijelo i prljam dušu ako besramno mislim, govorim, gledam, diram sebe"

Foto: Čitateljica Indexa

"OBEŠĆAŠĆUJEM svoje tijelo i prljam dušu ako BESRAMNO - MISLIM, GOVORIM, GLEDAM DIRAM SEBE ILI DRUGE, RADIM, ŽELIM".

Zapisala je to u svoju bilježnicu jedna devetogodišnja djevojčica, učenica trećeg razreda osnovne škole, u sklopu priprema za prvu pričest. Redakciji Indexa javila se majka djevojčice (podaci poznati redakciji) zgrožena informacijama koje Crkva prenosi na njeno dijete.

"Upravo saznah koji dio zdravstvenog odgoja najviše smeta crkvi. Na pola puta smo sa pripremama za sakrament, ali najradije bih odustala od njih", kaže nam šokirana majka koja nas je zamolila da ne otkrivamo njen identitet jer strahuje od crkvenog "lova na vještice" usmjerenog protiv nje i njene kćeri.Na vjeronauku u sklopu priprema za prvu pričest djecu se instruira da "ispitaju". Pitanja koja si moraju postaviti su jesu li besramno mislila, govorila, gledala, radila, željela, dirala sebe ili druge, te koliko puta.

Istovremeno, crkveni oci u javnosti vode kampanju protiv zdravstvenog odgoja, odnosno njegovog četvrtog modula koji se odnosi na spolni odgoj. Djecu je, smatra crkva, neprimjereno izlagati informacijama koje su sadržane u kurikulumu zdravstvenog odgoja.

Konkretno, neprimjereno ih je učiti o masturbaciji kao normalnom i sastavnom dijelu spolnosti. Ali očito je sasvim "normalno" i "primjereno" djeci usađivati traume tjerajući ih da se srame sebe, svoje spolnosti i svoga tijela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara