Što otkrivaju posljednje 54 minute komunikacije s posadom aviona?

Foto: FAH

MALEZIJSKE vlasti na današnjoj konferenciji za medije objavile su da je nestali malezijski avion nosio zapaljive li-ionske baterije.

"Prema podacima o prtljazi s leta MH370, avion je nosio li-ionske baterije. One spadaju u kategoriju opasnog tereta jer su izuzetno nestabilne na velikim visinama te se mogu zapaliti ukoliko nisu transportirane na odgovarajući način", rečeno je na konferenciji za medije malezijskih dužnosnika.

Britanski Telegraph došao je u posjed transkripta posljednje 54 minute komunikacije između posade nestalog aviona i zaposlenih u zračnoj kontroli. Brojni stručnjaci koji su vidjeli transkript slažu se u jednom: sve se čini savršeno normalnim osim jedne poruke i vremena kad su izgubili komunikaciju s kontrolom.

Naime, pilot je obavijestio kontrolu da avion leti na visini od 35 tisuća metara. Šest minuta kasnije zračna kontrola dobila je istu poruku. Steve Landells, bivši pilot British Airwaysa, kazao je Telegraphu da je ta druga  poruka bila nepotrebna no da nema u tome ništa sumnjivo. "Možda je pilot zaboravio da je to već rekao, možda je samo želio potvrditi da lete na toj visini.", kazao je bivši pilot Boeinga 777 Landells.

Također, dodao je kako sumnje da je nestanak aviona bio planiran potpiruje i trenutak gubitka komunikacije te oštar zaokret prema zapadu. Naime, to se dogodilo upravo u trenutku kada su avion trebali preuzeti kontrolori u Ho Chi Minh Cityju. "Da sam ja oteo avion, to bih učinio upravo u trenutku primopredaje drugoj zračnoj kontroli", kazao je Landells dodajući kako je jedino tada moguće da avion ne bude vidljiv sa zemlje.

Australski, američki i novozelandski zrakoplovi nastavili su u petak u vodama južnog Indijskog oceana potragu za zrakoplovom Malaysia Airlinesa, koji je misteriozno nestao prije 13 dana na letu između Kuala Lumpura i Pekinga, prenose agencije, dodajući da je Kina u potragu uputila sedam svojih brodova.

Pet zrakoplova nadlijetalo je u petak jug Indijskog oceana, u potrazi za plutajućim predmetima uočenima na satelitskim snimkama, mogućim krhotinama s leta MH370 nestalog prije gotovo dva tjedna, ali australske vlasti ističu težinu operacije u izoliranim australskim vodama, prenosi AFP.

Potraga traje vrlo daleko od početne putanje zrakoplova

Trinaest dana nakon nestanka Boeinga 777 Malaysia Airlinesa, potraga se usredotočuje na široki prostor ledene vode od oko 23.000 km2, 2500 km jugozapadno od Pertha, najvažnijeg grada na zapadnoj australskoj obali. Potraga traje vrlo daleko od početne putanje zrakoplova koji je prevozio 239 putnika.

Potraga je dobila novi poticaj u četvrtak kad su uočena dva plutajuća predmeta, jedan veličine 24 metra, teško uočenih na satelitskim snimkama od nedjelje.

Australski premijer Tony Abbott nazvao ga je "novim i vjerodostojnim" tragom, "vjerojatno najboljim koji zasad imamo", rekao je dužnosnik Australskih vlasti za pomorsku sigurnost John Young.

Potraga u četvrtak nije dala rezultate

Pet letjelica iz Australije, Novog Zelanda i SAD-a sudjelovalo je u potrazi u petak. Prva nadlijetanja u četvrtak nisu dala rezultate jer su operacije ometene lošim meteorološkim uvjetima. Kina, čiji su državljani bili većina putnika u nestalom zrakoplovu, u potragu je uputila sedam brodova.

Vrijeme bi se trebalo popraviti u petak i olakšati promatranje plutajućeg materijala, objavila je australska meteorološka agencija.

Zona koju treba pokriti je vrlo daleko od obale a svaka letjelica može promatrati samo dva sata prije nego se vrati na kopno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveški trgovački brod doplovio je u četvrtak u zonu kako bi sudjelovao u operacijama. Australski brod HMAS Success, dovoljno moćan za vuču ogromnih krhotina, na putu je ali će na lice mjesta stići tek za nekoliko dana.

Potraga za potencijalnim ostacima zrakoplova još bez rezultata

Gotovo nevjerojatno, ali potraga za možebitnim ostacima malezijskog zrakoplova i dalje je bez rezultata.

Udružene snage više zemalja brodovima i zrakoplovima ne uspijevaju pronaći dva predmeta u Indijskom oceanu snimljena satelitom prije nekoliko dana. Australske vlasti poručuju da potragu otežavaju loše vremenske prilike, a riječ je i o izrazito nepristupačnom terenu, izjavio je premijer Tony Abot.

"To je izuzetno zabačen dio jugoistočnog Indijskog oceana, 3.000 kilometara jugoistočno od Pertha, to je najnepristupačnije područje na zemlji, ali ako tamo nečega ima, mi ćemo to pronaći. Dugujemo to obiteljima nestalih putnika".

Obitelji nestalih nestrpljivo očekuju svaku informaciju, ogorčeni su jer ni nakon 13 dana potrage još nema rezultata. I ovaj posljednji trag, kažu istražitelji, mogao bi se pokazati lažnim. Moguće je da su predmeti uočeni u Indijskom oceanu zapravo kontejneri koji su pali s nekog broda ili nešto drugo.

Malezijka: Vidjela sam zrakoplov u moru

Malezijka Raja Dalelah Raja Latife tvrdi kako je 8. ožujka vidjela zrakoplov u moru dok je letjela iznad Indijskog oceana. Kućanica iz grada Johor tvrdi kako je vidjela zrakoplov dijelom potopljen u vodama kod otoka Andaman.

"Izgledalo je kao zrakoplov", izjavila je kućanica koja je letjela iz grada Jeddah u Saudijskoj Arabiji prema indijskom gradu Chennaiju. Tvrdi kako je cijelim putem gledala kroz prozor, piše The Star.

"Vidjela sam nekoliko velikih brodova i otoka prije nego sam ugledala srebrni objekt. Bolje sam se zagledala i šokirala se kada sam vidjela nešto nalik repu i krilu zrakoplova", izjavila je Raja Dalelah.

Tvrdi kako je ponovno pogledala srebrni objekt te se uvjerila da je to zrakoplov. Probudila je prijatelje kako bi im kazala što je vidjela, no oni su se smijali. Istu reakciju imao je i pilot zrakoplova kojim je letjela.

A možda ipak i nije nestali Boeing...

Nakon više lažnih uzbuna, vlasti su željele istaknuti složenost operacija i podsjetiti da uočeni predmeti možda ne potječu od Boeinga 777.

Osim toga, otkad su otkriveni, ti su predmeti mogli otplutati. Za australskog ministra obrane Davida Johnstona radi se o "logističkom košmaru". "U jednom od najizoliranijih smo područja na planetu. Zapravo, teško bi mogli biti izoliraniji", rekao je on na australskoj televiziji.

Ni novi trag ne daje novi polet istrazi koja danima tapka u konfuziji, optuživanjima, lažnim tragovima i najnevjerojatnijim glasinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara