Stop diskriminaciji, dođite na Marš za bračnu jednakost!

Foto: Iskorak.hr

UDRUGE Kontra i Iskorak pozivaju sve građanke i građane Zagreba koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira netolerancija i mržnja da im se pridruže u Maršu za bračnu jednakost.

Marš za bračnu jednakost održat će se 27. svibnja. Okupljanje za Marš će biti na Zrinjevcu od 16 do 17 sati, nakon čega će se ići Praškom ulicom prema Trgu svetog Marka. Aktivisti će tamo razviti transparente i rainbow zastavu ispred Vlade i održati govore.

"Tražimo jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji kakvu uživaju raznospolne obitelji - tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu. Poručujemo Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena", poručuju udruge Kontra i Iskorak.

Napominju da je Zakon o istospolnim zajednicama usvojen prije devet godina, ali taj zakon ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu. Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima.

"Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentacije", kažu iz Kontre i Iskoraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara