Stožer najavljuje obraćanje Sudu za ljudska prava: "Hrvatsku danas vode huligani i hohštapleri"

Foto: Hina

AKO USTAVNI sud referendumsko pitanje oko dvojezičnosti proglasi neustavnim, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara će se obratiti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, najavili su danas čelnici te inicijative.

Rekavši da se na Ustavni sud "sa svih strana" vrše pritisci kako bi referendumsko pitanje proglasio neustavnim, predsjednik Stožera Tomislav Josić ustvrdio je da pitanje nije neustavno niti se njime zadire u stečena prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Njime bi se zaustavilo nezakonito i nasilno postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, dok se prava koja sada konzumiraju Srbi, a koja su stekli kada je u Ustavnom zakonu pisalo 50+1, ne bi ukidala niti je to moguće, kazao je Josić dodajući kako se referendumskim pitanjem vraćaju standardi koji su bili u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina "kada njegova provedba nije generirala prijepore i probleme".

Podsjetivši da nacionalne manjine u Hrvatskoj svoja prava ostvaruju po tri osnove - Ustavnom zakonu, statutima jedinica lokalne samouprave i međudržavnim ugovorima, Josić je ustvrdio kako se njihovim prijedlogom mijenja samo ostvarivanje prava po prvoj osnovi – Ustavnom zakonu, dok se za manjine čija su prava regulirana lokalnim statutom ili međunarodnim ugovorom ništa neće promijeniti.

"Hrvatsku danas vode huligani i hohštapleri"

"Očekujem da Ustavni sud dozvoli referendumsko pitanje, pa neka o onome što tražimo odluče građani Hrvatske na referendumu. Ako hrvatski narod ne bude za naš prijedlog mi ćemo njegovu volju poštovati", poručio je Josić.

Stožerov povjerenik za pravna i temeljna pitanja Vlado Iljkić rekao je da su napravili analizu mogućih utjecaja na prava nacionalnih manjina u slučaju promjene Ustavnog zakona, te su zaključili da to ne bi donijelo štete niti jednoj nacionalnoj manjini, pa ni srpskoj.

"Kada smo bili u Saboru čuli smo da se Mađari boje da će izgubiti svoja prava. Neće, to su dezinformacije. Niti jedna manjina neće ostati bez stečenih prava", ustvrdio je Iljkić.

Novinarima se obratio i član Stožera Marijan Živković rekavši da je od Općinskog suda u Vukovaru dobio presudu u kojoj je za nasilno skidanja dvojezične table sa zgrade vukovarske policije u rujnu prošle godine osuđen na devet mjeseci zatvora, što je preinačeno u dvije godine uvjetno uz novčanu kaznu od 1000 kuna.

"Ne znam koliko vrijede moji poginuli sinovi, pa da ja državu tužim i tražim da oni meni plate", kazao je Živković koji još uvijek traga za jednim od dvojice sinova poginulih u Domovinskom ratu. Također je rekao kako Hrvatsku danas vode "huligani i hohštapleri".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara