Stožer nije prihvatio inicijativu predsjednika Josipovića i obratio se za pomoć predsjedniku Matice hrvatske

Foto: Emica Elveđi / Cropix

STOŽER za obranu hrvatskog Vukovara nije prihvatio inicijativu predsjednika Ive Josipovića za "obnovom dijaloga o Vukovaru", iako je smatra dobronamjernom. Zato se obratio za pomoć Matici hrvatskoj i njenom predsjedniku Igoru Zidiću kao medijatoru.

Zajedno Indexu je to potvrdio Drago Adžaga član stožera. Najavio je i skoru tribinu u Zagrebu u organizaciji Matice Hrvatske na kojoj će gostovati uglednici iz hrvatskog javnog i političkog života.

"Inicijativa predsjednika Josipovića je nedorečena, iako dobronamjerna, i zato je ne možemo prihvatiti. Možda u međuvremenu predsjednik izađe s konkretnim prijedlozima. Mi smo za ozbiljan dijalog od samog osnutka Stožera, i smatramo da je do njega trebalo doći i prije postavljanja ploča s ćiriličnim natpisom. Problemi u Vukovaru su duboki i ozbiljni. Nažalost oni nisu riješeni nedavnom odlukom vlade o postavljanju ploča s ćiriličnim natpisom. Oni su samo produbljeni jednostranom odlukom vlade i monologom premijera koji je poslije toga uslijedio. Predsjednik Josipović imao je više sluha za dijalog i mi smo se tri puta našli s njim, nažalost bez konkretnih rezultata“, tvrdi Adžaga koji napominje da je protiv svakog jednostranog ili nasilnog rješenja, radilo se o jednostranom postavljanju ili nasilnom skidanju ploča.  U stožeru smatraju da je kod odluke o postavljanju ploča s ćiriličnim natpisima, osim zakona, trebalo uzeti u obzir i raspoloženje većinskog naroda u Vukovaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara