Stožer upozorava: Ako kaosa bude moralo biti, bit će ga na ulicama drugih gradova, nikako Vukovara!

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

STOŽER za obranu hrvatskog Vukovara u svom izvješću podsjeća javnost što su sve do sada učinili i što će činiti u budućnosti kada je u pitanju Vukovar. Napominju kako "od kaosa čuvaju Vukovar" i kako "čitaju namjere onih koji kaos žele". Naglašavaju da neće odstupiti ni pod koju cijenu.

Projektom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" javnosti su ponudili "razumno i zakonski osnovano rješenje" kod problema dvojezičnosti/dvopismenosti. Kažu kako ovih dana počinje djelovanje Koordinacijskog operativnog tima nacionalne razine kojeg predvode "istaknuti pojedinci branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stožer je Vladi i Saboru RH predao "Zahtjev za dijalog i zadnje upozorenje da izazivanjem kaosa i kršenjem zakona mogu izazvati samo još veći kaos. Stožer neće dopustiti da se taj kaotični scenarij odvija na ulicama Vukovara, jer Vukovar kao simbol zaslužuje i dobit će pijetet. Hrvatski narod i dobronamjerni građani taj pijetet mu pružaju godinama,oni koji to ne mogu pojmiti morat će to naučiti. Na lakši ili teži način. Mogu birati. Ako kaosa (ne dao Bog )bude moralo biti,bit će ga na ulicama drugih gradova/grada. Nikako Vukovara", stoji u izvješću Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Protivnici ćiriličnih natpisa u Vukovaru nastavljaju s prosvjedima

Obilazit će okolna mjesta stradavanja, a danas su na redu Bogdanovci. Inače osnovali su i koordinacijski tim branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja. Pod hranitelje ubrajaju seljake, a molitelje pripadnike Crkve koja se sve aktivnije uključuje u politiku i kritizira vladu. Tako je upravo zbog Vukovara kardinal Bozanić poslao oštru poruku političarima. "Vukovarska rana otvara se na križu bešćutnosti političara", poručio je jučer Bozanić u Mariji Bistrici.

Josipović najavio inicijativu

Predsjednik Josipović u intervjuu za Jutarnji list najavio je inicijativu za dogovor o natpisima u Vukovaru.

Josipović misli da se tako može ostvariti i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, ali i uvažiti ratne traume. Tvrdi da je u ovom slučaju nedostajao razgovor s građanima i udrugama. Također je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci razgovarao s predstavnicima srpske zajednice i predstavnicima Stožera za obranu Vukovara te da mu se tada činilo kako je dogovor o načinu provedbe zakona moguć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara