Štrajk medicinskih djelatnika počinje 18. rujna: "Očekujemo odaziv 70 posto svih liječnika koji rade u bolnicama"

Foto: Nenad Dugi / Cropix

HRVATSKI strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara (HSSMS-MT) objavio je danas kako će njihovi članovi krenuti u štrajk 18. rujna u 7 sati ujutro. Detalji štrajka biti će poznati nakon sjednice koja će se održati u petak.

Podsjećamo, zdravstveni djelatnici okupljeni u sindikatu HSSMS-MT odlučili su se na štrajk nakon što je propao pokušaj mirenja s Vladom. Kako su ranije najavljivali iz sindikata, tijekom štrajka osoblje će primati samo hitne slučajeve. Sindikat se žali na loše uvjete u kojima rade, a u štrajku će biti oko 46 tisuća medicinskih djelatnika.

Očekuje se odaziv 70 posto svih liječnika

"Poslali smo Vladi najavu štrajka za 18. rujna", potvrdio nam je predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika Ivica Babić.

"Štrajk počinje u svim bolničkim ustanovama u Republici Hrvatskoj, u 7 sati", rekao je Babić i dodao kako očekuje velik odaziv liječnika i medicinskih sestara.


"Procjena se temelji na osnovu dojava s terena i razgovora s kolegama. Očekujemo odaziv 70 posto svih liječnika koji rade u bolničkim ustanovama, nevezano jesu li ili nisu članovi sindikata, a negdje je otprilike takva procjena i za odaziv medicinskih sestara i tehničara", istaknuo je Babić.

Liječnici i sestre, podsjetimo, pobunili su se zbog plaćanja prekovremenih sati nakon što je sud srušio kolektivni ugovor. Mirenje nije uspjelo pa se odlučilo krenuti u štrajk.

Tijekom štrajka radit će se kao nedjeljom, a iz Ministarstva zdravlja su već ranije poručili kako će poduzeti sve mjere kako bi se tijekom štrajka osigurala maksimalna skrb za pacijente i građane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara