Strašni detalji zločina: Breivik planirao odrubiti glavu bivšoj norveškoj premijerki i objaviti snimku!

Foto: AFP

U NORVEŠKOJ se nastavlja suđenje masovnom ubojici Andersu Behringu Breiviku, koji je u ljeto prošle godine ubio 77 osoba u dva odvojena napada. Breivik je danas prisutne na sudu šokirao izjavom da je prvotno planirao postaviti tri bombe u Oslu, kao i da je planirao zatočiti te odrubiti glavu bivšoj norveškoj premijerki Gro Harlem Brundtland nakon što bi ubio sve na Utoyi! Dodao je i kako snimao dekapitiranje te snimku postavio na internet. Premijerka je srećom netom prije Breivikovog dolaska već napustila otok. 

Bomba koju je u konačnici postavio i aktivirao u Oslu usmrtila je osam osoba. Breivik je izjavio da je odustao od više bombaških napada kada je shvatio da izrada bombe nije toliko lagana kako je mislio.

Pripremao se igrajući WoW

Godinu dana prije napada Breivik je proveo u kući, igrajući svjetski popularnu kompjutersku igricu World of Warcraft. Tvrdi da je upravo kroz igricu naučio mnoge stvari i pripremao se za bombaški napad u Oslu. Isprobavao je nekoliko scenarija, sve dok nije shvatio što točno mora učiniti.

Priznao je da su mete njegovih napada u Oslu trebale biti zgrada vlade, ured Laburističke stranke te kraljevska palača, ali ne i kraljevska obitelj.

Operacija teža nego što je mislio

Nakon što je shvatio da neće uspjeti izraditi tri bombe, odlučio se za drugu opciju. Tada je osmislio ideju o pohodu na Utoyu, a na meti su mu se našli kamp mladih Laburista te novinarska konvencija koja se u isto vrijeme održavala na otoku.

Krenuo je u pripreme za napade, a ujedno je krenuo u streljanu kako bi se što bolje naučio baratati pištoljem. Tvrdi da je svoju "samoubilačku misiju" počeo planirati još 2006. godine i da je očekivao kako nikada neće preživjeti napad bombom u Oslu. Očekivao je da će se morati svim snagama boriti kako bi pobjegao s mjesta napada nakon što aktivira bombu, ali to se na kraju nije dogodilo.

Izostao desničarski pozdrav

Prilikom ulaska u sudnicu Breivik po prvi puta nije "pozdravio" okupljene visoko uzdignutom stisnutom desnicom. Učinio je to na nagovor svojih odvjetnika, a okupljeni u sudnici primijetili su da se i njegovo ponašanje podosta promijenilo. Bio je spremniji na odgovaranje pitanja tužiteljstva i djelovao je mnogo mirniji nego proteklih dana.

Breiviku je bilo svega 15 godina kada je prvi puta postao "skeptičan prema imigraciji muslimana", a već sa 18 godina u njemu se pojavila želja da nasiljem pokuša "riješiti taj problem".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara