Stručnjaci: Džihadisti nikada ne praštaju niti zaboravljaju one koji se usude dirnuti u proroka

Stručnjaci: Džihadisti nikada ne praštaju niti zaboravljaju one koji se usude dirnuti u proroka

Screenshot: Sky News

LOUIS CAPRIOLI, bivši šef odjela za protuterorizam u DST-u (francuska služba unutarnje sigurnosti) ističe da je Charlie Hebdo postao "simbol, meta, otkako je prvi put objavio karikature proroka Muhameda".

"Oni nikad ne zaboravljaju niti praštaju nešto što je postalo najveća uvreda. Izbor mete simboličan je: ciljaju laike koji su se usudili dirnuti u proroka. U njihovim očima to je božja osveta", kaže Caprioli.

Teroristi dugo pamte

Islamistički teroristi imaju dugo pamćenje i kad jednom odaberu metu ne puštaju je godinama, ističu stručnjaci. Teroristi su dvaput napali tornjeve Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku. Prvi put aktivirali su kamion bombu u podrumu 1993., a zatim su Blizance srušili 11. rujna 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Popis meta, a uvijek su to iste, kruži radikalnim pokretima, objavljuje se na na njihovim mrežnim stranicama, na videoisječcima, na forumima, a vođe džihadista spominju ih u svojim obraćanjima. Time je misija zadana svakome tko se usudi napasti, kažu stručnjaci.

Sada se postavlja pitanje je li riječ o izoliranoj operaciji poput napada kakav je počinio Mohamed Merah svojim ubojstvima u Toulouseu 2012. ili je ovo tek prvi u nizu napada koji će slijediti, kaže Caprioli. Ako je istina ovo drugo, valja se podsjetiti niza napada u Parizu 80-ih godina, kaže Caprioli i napominje da je sada najvažnije pronaći počinitelje, brzo, kako bi dobili informacije.

Tisuću Francuza povezano s džihadistima

Krajem studenoga niz videosnimaka bio je postavljen na internet koji je prikazivao mlade radikalizirane francuske državljane kako prolaze obuku u Islamskoj državi u Siriji. Oni pozivaju kandidate da ih slijede i krenu u džihad da bi "ubijali nevjernike".

Te snimke posijale su užas u francuskoj javnosti, a vlasti su mjesecima očekivale napad ovakve vrste te su pojačale razinu pripravnosti krajem godine.

Smatra se da je gotovo tisuću Francuza povezano s džihadističkim mrežama u Siriji i Iraku, a nekih 400 je i unovačeno u borce Islamske države ili u skupinu Al Nusru, blisku al Qaedi u Siriji. Otprilike 120 boraca vratilo se u Francusku pošto su prošli uvježbavanje i sudjelovali u borbi ili prisustvovali krajnje nasilnim scenama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara