Stručnjaci iz Kanade i SAD-a stigli u Zagreb: Kanabidiol je lijek za kroničnu bol

Stručnjaci iz Kanade i SAD-a stigli u Zagreb: Kanabidiol je lijek za kroničnu bol

Foto: Hina (Huanito Luksetić)

KONOPLJOM se uspješno mogu liječiti bolesti poput karcinoma, multiple skleroze, epilepsije, dijabetesa, artritisa ili PTSP-a, rečeno je u srijedu na seminaru o korištenju ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje, koji je pod nazivom "Demistifikacija konoplje: Konoplja u zdravstvu - teorija i praksa" održan u zagrebačkom hotelu Westin uz sudjelovanje više inozemnih predavača.

Skup je otvorio Huanito Luksetić iz Matulja koji boluje od multiple skleroze, protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog uzgoja i proizvodnje ekstrakta iz indijske konoplje koju je koristio za liječenje simptoma svoje bolesti.

Iako je zbog svega prestao s korištenjem konoplje pa mu se simptomi bolesti polako vraćaju, Luksetić je svojim slučajem skrenuo pozornost javnosti na korištenje konoplje u medicinske svrhe.

Luksetić, koji boluje od multiple skleroze od 16. godine života, tvrdi kako mu je, nakon niza godina primjene konvencionalne medicine i raznih alternativnih metoda liječenja, korištenje ekstrakta konoplje pomoglo jer mu se ubrzo nakon početka konzumiranja povukla većina simptoma bolesti (spazam mišića, gubitak osjeta u rukama i nogama, težina u tijelu, poteškoće s mokrenjem itd).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako se trenutno još ništa po tom pitanju u Hrvatskoj nije promijenilo, Luksetić pozdravlja odluku Ministarstva zdravlja o osnivanju Povjerenstva za legalizaciju korištenja konoplje u medicinske svrhe jer je uvjeren da će to koristiti pacijentima.

Mnogi u Hrvatskoj nisu educirani kako marihuana može pomoći oboljelima, a sve više je dokaza da njezino korištenje ne izaziva negativne posljedice, pa je simpozij prilika da svoje spoznaje prenesu stručnjaci iz inozemstva koji se bave prednostima primjene konoplje u medicinske svrhe, rekao je Luksetić.

Na seminaru se, među ostalim, govori o genetici konoplje i razlikama u odnosu na THC, kanabinoidima (lijekovi na bazi konoplje) i korištenju konoplje u liječenju onkoloških bolesnika.

Jedan od predavača, Paul Hornby iz Kanade, ističe kako je klinički dokazano da, za razliku od THC-a koji je psihoativan, kanabidiol (sastojak konoplje koji nije psihoaktivan) ima snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje pa se preporučuje kao dnevni lijek protiv kronične boli kod malignih bolesti, te za liječenje epilepsije, dijabetesa itd.

Robert Melamede iz SAD-a kazao je da se kanabinoidima može uspješno regulirati ljudski metabolizam u cilju promicanja zdravlja i dugovječnosti jer negativno utječu na proizvodnju viška slobodnih radikala u organizamu. Stoga, tvrdi on, konoplja je danas postala suštinski nutrijent (hranjiva tvar) koji će se sve više koristiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara