Stručnjaci kritiziraju izvješća WHO o e-cigaretama: "Bila sam šokirana i iznenađena dok sam ga čitala"

Ilustracija: Shutterstock

IZVJEŠĆE o elektroničkim cigaretama koje je naručila Svjetska zdravstvena organizacija sadrži greške, pogrešna tumačenja i netočne prikaze radi čega bi zakonodavci mogli propustiti uzeti u obzir potencijalne pozitivne doprinose po zdravlje tih cigareta, izjavila je skupina stručnjaka za ovisnost o duhanu.

U kritici WHO-ove studije o elektroničkim cigaretama, koja je poslužila kao nacrt za WHO-ovo prošlomjesečno izvješće u kojem se traži stroža regulacija e-cigareta, stručnjaci su ocijenili da je riječ o netočnom prikazu dokaza.

"Bila sam šokirana i iznenađena dok sam ga čitala", rekla je novinarima Ann McNeill, istraživač nacionalnog centra za ovisnosti londonskog King's Collegea. "Smatrala sam da je to netočan prikaz dokaza o e-cigaretama".

Popularnost elektroničkih cigareta, kojima se pomoću baterija simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine, u posljednje je dvije godine naglo porasla no povela se i oštra rasprava o njihovim opasnostima i prednostima a kako je riječ o novijem proizvodu nema znanstvenih dokaza o njihovoj dugoročnoj štetnosti. Neki se stručnjaci pribojavaju da te cigarete mogu dovesti do ovisnosti o nikotinu i biti put prema uživanju duhana dok drugi govore da one imaju golemi potencijal pomoći milijunima pušača u svijetu da odbace smrtonosnu naviku.

WHO-ovo izvješće prošlog mjeseca tražilo je strogu regulaciju e-cigareta, zabranu njihovog korištenja u zatvorenim prostorima, reklamiranje i prodaju maloljetnicima.

McNeill je izjavila da je, iako su e-cigarete razmjerno nove i "još nemamo sve odgovore na njihov dugoročni utjecaj na zdravlje", jasno da su sigurnije od cigareta koje ubiju više od šest milijuna ljudi godišnje.

"Trenutno se dva proizvoda nadmeću za pušačku naviku"

Peter Hajek sa sveučilišta Queen Mary u Londonu, koji istražuje ovisnost o duhanu i koji je suautor kritike, ustvrdio je da je ključno da se e-cigarete ocjenjuju u odnosu na poznate štete koje nanose duhanske cigarete.

"Trenutno se dva proizvoda nadmeću za pušačku naviku", rekao je. "Jedna, konvencionalna cigareta, ugrožava korisnike i one oko njih i novači nove korisnike među djecom koja je kušaju. Druga, e-cigareta, nemjerljivo je sigurnija, ne predstavlja opasnost po druge i stvara zanemarivu stopu redovitog uživanja među djecom nepušačima koji je probaju".

Studija WHO-a i njegov prošlomjesečni izvještaj, međutim, preporučuju da je potrebno otežati stavljanje e-cigareta na tržište te bi, smatraju stručnjaci, mogli pušače odvratiti od e-cigareta a javnost i političare navesti da propuste uvidjeti zdravstvene prednosti koje bi e-cigarete mogle imati.

McNeill i njeni suautori, čije su kritike objavljene u časopisu Addiction, usredotočili su se na nekoliko ključnih tvrdnji iz WHO-ovog izvješća za koje tvrde da navode na pogrešne zaključke. Izvješće sugerira da je korištenje e-cigareta velik problem te da vodi pušenju duhana iako je činjenica da je krajnje rijetko da je koriste nepušači a broj pušača među mladima je u padu, upozoravaju stručnjaci.

Izvješće također propušta priznati da su e-cigarete ne samo manje štetne od duhanskih nego i da je koncentracija toksina tek sitan dio onoga što se nalazi u duhanskom dimu. McNeill i kolege, nadalje, upozoravaju da izvješće zaključuje da osobe oko pušača e-cigareta mogu udahnuti znatne količine toksina iako su njihove koncentracije preniske da bi predstavljale bitan zdravstveni rizik.

Izvješće također ostavlja dojam da dokazi sugeriraju kako e-cigarete otežavaju prestanak pušenja iako je istina potpuno suprotna, zaključuju stručnjaci koji kritiziraju WHO-ova izvješća i radi načina na koja su pisana i "iznošenja mišljenja kao dokaza".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara