Strukturna reforma bankarskog sektora EU: Cilj je stvoriti sustav koji djeluje u korist društva u cjelini

 Foto: European Union

EUROPSKA KOMISIJA danas je predložila nova pravila za sprječavanje sudjelovanja najvećih i najsloženijih banaka u rizičnim djelatnostima trgovanja za vlastiti račun. U skladu s novim pravilima nadzorna bi tijela bila ovlaštena od tih banaka zahtijevati da razdvoje potencijalno rizične djelatnosti trgovanja od svojeg poslovanja s depozitima ako se tim djelatnostima ugrožava financijska stabilnost, objavljeno je iz Europske komisije.

Uz spomenuti prijedlog Komisija je donijela i popratne mjere kojima se želi povećati transparentnost određenih transakcija u usporednom bankarskom sustavu. Tim se mjerama dopunjuju sveobuhvatne reforme koje su već pokrenute radi jačanja financijskog sektora EU-a.
 
Pri izradi prijedloga Komisija je uzela u obzir korisno izvješće skupine na visokoj razini kojom je predsjedao guverner Središnje banke Finske Erkki Liikanen, kao i postojeća nacionalna pravila u pojedinim državama članicama, globalna razmišljanja o toj temi (načela Odbora za financijsku stabilnost) i razvoj događaja u drugim zakonodavstvima.
 
Mjerama se osigurava da pogreške banaka ne plaćaju porezni obveznici
 
"Današnji su prijedlozi završna karika u lancu regulatornih reformi europskog bankarskog sustava. Njima je obuhvaćen mali broj velikih banaka koje bi, u nedostatku pravila, i dalje mogle biti prevelike da bi se dopustio njihov krah, preskupe za saniranje i presložene za rješavanje. Predloženim mjerama dodatno će se ojačati financijska stabilnost te će se osigurati da teret pogrešaka bankarskog sektora u konačnici ne snose porezni obveznici. Današnjim prijedlozima predviđa se zajednički okvir na razini EU-a, potreban kako bi se osiguralo da različita nacionalna rješenja ne stvaraju crte razdora unutar bankarske unije, odnosno da ne narušavaju funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Prijedlozi su pažljivo formulirani kako bi se osigurala osjetljiva ravnoteža između financijske stabilnosti i stvaranja povoljnih uvjeta za kreditiranje realnog gospodarstva, što je osobito važno za konkurentnost i rast”, izjavio je Michel Barnier, povjerenik Komisije za unutarnje tržište i usluge.
 
EU je uveo reforme kako bi ograničio posljedice moguće propasti banaka i stvorio sigurniji, zdraviji, transparentniji i odgovorniji financijski sustav koji djeluje u korist gospodarstva i društva u cjelini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Zabraniti trgovanje banaka za vlastiti račun
 
Prijedlog strukturne reforme banaka EU-a primjenjivat će se isključivo na najveće i najsloženije banke EU-a čijim je poslovanjem u znatnoj mjeri obuhvaćena djelatnost trgovanja. Ciljevi prijedloga jesu sljedeći: 
  • Zabraniti trgovanje financijskim instrumentima i robom za vlastiti račun tj. trgovanje za vlastiti račun isključivo u cilju stvaranja dobiti za banku. Ta djelatnost podrazumijeva brojne rizike bez materijalne koristi za klijente banaka ili šire gospodarstvo.
  • Nadzorna tijela ovlastiti te ih, u određenim slučajevima, obvezati da zahtijevaju prijenos ostalih visokorizičnih djelatnosti trgovanja (kao što su operacije koje se odnose na održavanje tržišta, složene izvedene financijske instrumente i sekuritizaciju) na zasebne trgovinske subjekte unutar grupe ("stvaranje društava kćeri”). Time se želi spriječiti mogućnost da banke zaobilaze zabranu određenih djelatnosti trgovanja sudjelovanjem u netransparentnim djelatnostima trgovanja za vlastiti račun, a koje bi zbog poprimljenih prevelikih razmjera ili iznimno visokog stupnja financijske poluge mogle izložiti riziku cijelu banku i širi financijski sustav. Banke neće morati razdvajati djelatnosti ako svom nadzornom tijelu na zadovoljavajući način dokažu da su nastali rizici ublaženi ostalim sredstvima.
  • Utvrditi pravila o gospodarskim, pravnim, upravljačkim i operativnim vezama između razdvojenih trgovinskih subjekata i ostatka bankarske grupe.
Kako bi se spriječila mogućnost da banke izbjegavaju ta pravila prebacivanjem dijelova svojeg poslovanja na manje reguliran sustav usporednog bankarstva, mjere strukturnog razdvajanja moraju biti popraćene odredbama kojima se poboljšava transparentnost usporednog bankarstva.
 
Stoga će se popratnim prijedlogom o transparentnosti predvidjeti niz mjera kako bi se regulatornim tijelima i ulagačima omogućilo bolje razumijevanje transakcija financiranja vrijednosnih papira, a koje su se tijekom financijske krize pokazale kao izvor zaraze, zaduživanja i procikličnosti. Bolje praćenje tih transakcija nužno je za sprječavanje njima svojstvenog sistemskog rizika.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara