Studenti Građevinskog fakulteta protiv previsokih školarina: "Završit ćemo na ulici kao socijalni slučajevi!"

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

STUDENTI Građevinskog fakulteta održat će miran prosvjed zbog odluke o novom modelu participacije plaćanja u troškovima studiranja, koju ocjenjuju neočekivanim udarom na ionako slabe financije studenata.

Studente Građevinskog fakulteta ljuti novi skuplji model plaćanja studija. Uprava ga je usvojila samo tjedan dana prije završetka upisa koji traju do ovog petka zbog čega brojni studenti u samo nekoliko dana moraju izmisliti nekoliko tisuća kuna više. Primjena novog modela plaćanja odgođena je na četiri druga zagrebačka fakulteta pa studenti Građevinskog traži da se isto primjeni i na njih.

"Ni premijer ne bi mogao odjednom platiti 8.400 kuna"

"Znači, mi imamo doslovce studente koji su ekstremni primjer koji do sada nisu trebali platiti ništa, a sada odjednom trebaju platiti 8.400 kuna. Taj iznos bi bio veliki problem u jednom tjednu i premijeru i predsjedniku, to bi sigurno i njima bio veliki izdatak, a kamoli ne jednom nezaposlenom studentu", istaknuo je predstavnik studenata građevine Marko Matejčić. Predstavnike Uprave fakulteta pozvali su stoga danas na sastanak koji bi se trebao održati u 17:30 sati. Ako se ne odgodi odluka o novom modelu plaćanja, ne isključuju ni blokadu fakulteta.

"Nezadovoljni smo selektivnom primjenom odgode provedbe novog modela participacije, kojim je studentima Pravnog, Prirodoslovno-matematičkog, Edukacijsko-rehabilitacijskog i Biološko-tehnološkog fakulteta odobreno prijelazno razdoblje od godinu dana za primjenu novog modela. Naš cilj je da nam se odobri odgodba primjene novog modela participacije, tj. prijelazno razdoblje od godinu dana. Mi od naplate školarine ne bježimo i spremni smo je platiti. Ali donošenjem odluke preko noći, a kojom studenti u tjedan dana moraju prikupiti višestruko veće iznose školarine nitko neće profitirati. Stotinjak studenata završiti će na ulici kao socijalni slučajevi, umjesto kao inženjeri, strojari i arhitekti.

Odluka najviše pogađa najbolje studente

Paradoksalno, novom odlukom najviše su pogođeni upravo najbolji studenti. Studenti koji su sve ispite položili u roku, pet godina zaredom, a neki od njih čak i sa prosjekom 5.00, dovedeni su u situaciju gdje im se uvjetovalo da diplomski ispit moraju predati do ovog petka, a ne do veljače kako je to vrijedilo do prošle srijede. Ukoliko ne predaju diplomski ispit do petka - morat će platiti 2500 kuna.

S druge strane, imamo primjer kolega koji su nakon završenog preddiplomskog stručnog studija građevinarstva, morali upisati razlikovnu godinu kako bi zadovoljili uvjete za upis diplomskog studija građevinarstva. Kolega koji je položio sve osim dva razlikovna ispita i skupio 53 ECTS boda morat će platiti puni iznos školarine - 8400 kuna ili 1200 kuna po ECTS bodu!

Iznos od 8400 kuna koji bi studenti morali prikupiti do petka (a odluka je donesena u prošlu srijedu), bio bi problem s plaćom premijera ili predsjednika države, a kamoli ne nezaposlenog studenta.  Svoj dolazak su, upravo zbog ovog razloga najavili i studenti Arhitekture, te Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji se nalaze u istoj situaciji kao njihovi kolege s građevinarstva, te traže odgodu primjene odluke.

Studenti građevinarstva prikupili su 515 potpisa peticije i predali je Fakultetu i Sveučilitu. Predstavnici Fakulteta, Sveučilišta i Ministarstva pozvani su na dijalog sa studentima i želimo da nam se obrate na današnjem mirnom prosvjedu, te objasne zašto se odluke primjenjuju selektivno i što će biti sa studentima koji ne mogu platiti školarinu i nastaviti studij", priopćili su iz Kriznog stožera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara