Studenti prijete: Prekršili ste obećanje o besplatnom obrazovanju, sve je isto kao i prije blokade!

Studenti prijete: Prekršili ste obećanje o besplatnom obrazovanju, sve je isto kao i prije blokade!

Foto: Damir Krajač (Cropix)

PLENUM Filozofskog fakulteta u Zagrebu povodom nedonošenja odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, odaslao je danas otvoreno pismo u kojem se prijeti daljnjim konkretnim akcijama, nakon što je Vlada Zorana Milanovića prevarila davajući lažna obećanja.

Poziv da se svi uključe u borbu za besplatno obrazovanje

"Zahtijevamo hitno donošenje odluke o subvencioniranju troškova druge godine diplomskoga studija, kao i svih godina preddiplomskoga studija (ne zaboravimo, unatoč svim demagoškim obećanjima, druga i treća, ovisno o studiju i četvrta godina preddiplomskoga studija i dalje se plaćaju!), te pozivamo sve studente, profesore i ostale akademske radnike da se uključe u borbu za besplatno obrazovanje, najavljujući pritom i konkretne studentske akcije ukoliko naš zahtjev ne bude ispunjen", stoji u izjavi za medije Plenuma Filozofskog fakulteta.

Naime, studenti se pozivaju na odluku Vlade od 17. svibnja ove godine kada je donesena odluka da se u akademskoj godini 2012/2013. iz državnoga proračuna subvencioniraju troškovi školarina samo prvih godina prediplomskih i diplomskih studija, dok je izostala odluka o subvencioniranju troškova druge godine diplomskoga studija, uz obrazloženje kako će ta odluka biti donesena naknadno. 

Ovo je napad na visoko obrazovanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nedonošenje spomenute odluke smatramo novim napadom na visoko obrazovanje kao javno dobro dostupno svima, koji će velikom broju studenata otežati ili potpuno onemogućiti završetak njihova akademskog obrazovanja", stoji u zajedničkoj izjavi Plenuma u kojoj se podsjeća da se politika ove Vlade temelji na sveobuhvatnom napadu na stečena socijalna prava i instituciju socijalne države kao takve.

Studenti s Filozofskog fakulteta smatraju da je sasvim izvjesno da troškovi školarina za drugu godinu diplomskoga studija neće biti financirani iz državnoga proračuna ili će biti subvencionirani samo malom postotku studenata koji će to pravo ostvariti tek uz ispunjavanje rigoroznih uvjeta.

"Takav razvoj događaja vraća nas u stanje od prije tri godine kada su se također pojavili pokušaji naplaćivanja školarina za diplomski studij, ali je studentskim prosvjedima i blokadama izboreno pravo besplatnoga diplomskog studija za sve studente", navodi se izjavi Plenuma koji odgađanje donošenja odluke o plaćanju druge godine diplomskoga studija nazivaju pokušajem politikantskog taktiziranja i manipuliranja studentima.

Isto kao prije

Studenti naglašavaju kako se odluka o subvencioniranju troškova studija donosi uvijek pred sam kraj akademske godine, a sada se dio te odluke dodatno odgađa što znači da studenti do samoga početka sljedeće akademske godine neće znati po kojim će uvjetima studirati, odnosno hoće li morati plaćati svoj studij ili ne.

"Ovakvo djelovanje, odnosno ne-djelovanje aktualne vladajuće garniture primjer je konstante između sadašnje i bivše vlasti, kojima je besplatno obrazovanje samo retorička manira dok u stvarnosti provode politiku čiji je cilj upravo dokidanje visokoga obrazovanja kao javnoga dobra dostupnog svima". zaključuje Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara