Studenti psihologije: Homoseksualizam nije bolest, glasajte protiv diskriminacije!

Studenti psihologije: Homoseksualizam nije bolest, glasajte protiv diskriminacije!

TIJEKOM "javne rasprave" o pitanju uvođenja odredbe u Ustav prema kojoj je brak isključivo zajednica muškarca i žene, koristili su se različiti (kvazi)argumenti za artikulaciju različitih stajališta, a vrlo malo činjenica. 

U skladu s takvom situacijom, mi, studenti psihologije u Republici Hrvatskoj, ali i svi ostali istomišljenici, dolje potpisani, izjavljujemo da smo PROTIV uvođenja u Ustav takve odredbe zbog sljedećih razloga:

HOMOSEKSUALNOST NIJE BOLEST!

Hrvatski psiholozi u svojem djelovanju vode se, između ostaloga, i spoznajama, zaključcima i smjernicama izdanim od strane Američke psihijatrijske asocijacije (APA). Službeni stav APA-e, nije se mijenjao od 1974, a glasi ovako: “Homoseksualnost sama po sebi ne predstavlja problem u rasuđivanju, stabilnosti, pouzdanosti te općenito u društvenim i radnim sposobnostima, stoga je odlučeno da APA osuđuje svaku javnu i privatnu diskriminaciju usmjerenu protiv homoseksualnih osoba u područjima kao što su zapošljavanje, domaćinstvo, javni smještaj, ovlasti, te proglašava da se homoseksualne osobe ne smije stavljati pred veće zahtjeve u smislu rasuđivanja, kapaciteta i pouzdanosti nego što to vrijedi za ostale osobe…” (American Psychiatric Association, 1974)

Drugim riječima, između heteroseksualnih i homoseksualnih osoba, postoji samo razlika u seksualnoj orijentaciji, dok ne postoji razlika ni u kakvim drugim psihološkim sposobnostima, te se osuđuje svaki pokušaj različitog tretmana homoseksualnih osoba isključivo na temelju njihove seksualne orijentacije.

GLASAMO PROTIV diskriminacije!

Različita istraživanja (Kurdek, 2004; Kurdek, 2005.; Peplau i Fingerhut, 2007; Gottman i Levenson, 2004) pokazala su brojne sličnosti između homoseksualnih i heteroseksualnih veza. Ista razina zadovoljstva vezom i predanosti partneru, slični problemi i uzroci sukoba u vezi, slični načini izražavanja osjećaja i pokazivanja ljubavi, gotovo isti prediktori zadovoljstva i stabilnosti veze samo su neki od njih. Naravno, postoje i razlike između homoseksualnih i heteroseksualnih veza (Kurdek, 2004; Roisman i sur, 2008): homoseksualne veze su tajne, izložene većem stresu i povezano s time, zdravstvenim problemima. Homoseksualne veze jesu manje stabilne od heteroseksualnih, međutim, razlog tomu su manja socijalna podrška od obitelji te nepostojanje formalnih institucionalnih barijera za prekid veze (Kurdek, 2004).

No, postoje i pozitivne razlike u korist homoseksualnih veza: visoki standardi jednakosti u vezi, češće zajedničko odlučivanje te češća povezanost čak i nakon prekida (Andersson i sur.,

GLASAMO PROTIV naglašavanja razlika!
GLASAMO PROTIV zanemarivanja sličnosti!
GLASAMO PROTIV ignoriranja konteksta!

RODITELJSTVO

Iako nije predmet predstojećeg referenduma, u tijeku rasprava provlači se i tema roditeljstva u homoseksualnim vezama. U dosadašnjim objavljenim studijama, ispitano je preko 500 djece gejeva i lezbijki roditelja te niti jedno nije imalo konfuziju oko svoga rodnog identiteta (Technical Report, AAP, 2002; Anderssen i sur., 2002; APA, 2006), postojeći podaci ne ukazuju na veći stupanj homoseksualnosti kod djece koju odgajaju lezbijke i očevi gejevi (Stacey & Biblarz, 2001).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za djecu koju podižu istospolni parovi nije vjerojatnije da će se značajno više identificirati kao biseksualna, kao lezbijke ili gejevi te se većina njih identificira heteroseksualnim (Judith Stacey & Timothy Biblarz, 2001). Nadalje, “Ne postoji znanstveni dokaz da je učinkovitost roditeljstva povezana sa seksualnom orijentacijom roditelja: lezbijke i gejevi roditelji jednako su kao i heteroseksualni roditelji sposobni svojoj djeci pružiti podržavajuću i zdravu okolinu... Istraživanja pokazuju da prilagodba, razvoj i psihološka dobrobit djece nije povezana sa seksualnom orijentacijom roditelja te da djeca čiji su roditelji lezbijke i gejevi imaju podjednake mogućnosti za napredovanje kao i djeca heteroseksualnih roditelja...” (American Psychiatric Association,

GLASAMO PROTIV prikrivenih namjera!

DJECA

Ni prava djece nisu predmet ovog referenduma, no i ona se spominju kao argumenti u raspravama. Samo neka od trenutno uskraćenih prava djeci čiji roditelji su u homoseksualnoj vezi: nemogućnost uključivanja nebioloških roditelja te roditelja koji nije usvojitelj u planove zdravstvenog osiguranja, nedozvoljen pristup posmrtnoj pripomoći i socijalnim službama kada nebiološki roditelj, ili roditelj koji nije usvojitelj, umre ili iz drugih razloga nije u mogućnosti skrbiti za dijete, zakonski nereguliran roditeljski odnos s djetetom koji imaju nebiološki roditelj ili roditelj koji nije usvojitelj zbog čega je djetetu uskraćeno 1) pravo na život s nebiološkim roditeljem ili roditeljem koji nije usvojitelj, te uskraćeno 2) pravo na financijsku pomoć u slučaju razdvojenosti roditelja ili nasljedstva u slučaju smrti roditelja.

GLASAMO PROTIV jer se tiče i nas!

LGBT osobe "najčešće se od stručnjaka obraćaju psiholozima i imaju najviše povjerenja u njih" (Bosnić i sur., 2012.)

GLASAMO PROTIV jer našu podršku imate i dalje!

535 studenata psihologije i njihovih diplomiranih kolega istomišljenika

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara