"Stvarni Putinov rat: Nije riječ o ideologiji, riječ je o energiji i novcu"

"Stvarni Putinov rat: Nije riječ o ideologiji, riječ je o energiji i novcu"

Foto: Hina

"KOLIKO još tenkova, raketnih sustava i boraca mora prijeći ukrajinsko-rusku granicu prije negoli to međunarodna zajednica nazove objavom rata? Koliko još tona metaka, oružja i novca Rusija treba dati proruskim pobunjenicima prije negoli se Rusiju proglasi državom koja sponzorira terorizam? Koliko nevinih muškaraca, žena i djece - bilo Ukrajinaca bilo drugih državljana - mora umrijeti zbog ruske teritorijalne ekspanzije?", pita se u analizi "Stvarni Putinov rat" objavljenoj u EUobserveru Victor Tkachuk.

Tkachuk navodi kako ono što se događa u Ukrajini nije ništa drugo negoli rat kojeg zasad još nitko nije službeno objavio, tiha i nemilosrdna invazija na jednu suverenu državu. Amerikanci pritišću, a europski čelnici "drže fige" da će se Rusi ipak suzdržati.

"Europskim čelnicima je vrijeme za buđenje: Vladimir Putin ne napada Ukrajinu, on napada principe koji ujedinjuju Europu. Njegova `demokracija`, ili `izbori`, farsa su stvorena kako bi se ruskom narodu dalo lažno uvjerenje kako njihova prava imaju neko značenje. Njegov `vladavina prava` podrazumijeva da on piše pravila i zakone koji mu odgovara, Duma ih potvrđuje, a sudovi provode", navodi Tkachuk, dodajući kako je Putin time obmanuo i svoje zapadnjačke prijatelje koji provode prijateljsku politiku prema Rusiji te kako čak i europske zakone i politiku kroji prema svojoj mjeri: "Ironično je što to sve plaća Europa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednako je ironično da Europa nije uspjela izvesti demokraciju u Rusiju, ali je zato iz Rusije uvezla korupciju u ogromnim količinama", navodi Tkachuk, obrazlažući kako ovdje nije riječ o "plavim kuvertama" već činjenici da je Rusija do te mjere infiltrirana u strateške europske industrije da bi teret bilo kakvih sankcija Rusiji snosila sama Europa.

"Taktika je jasna. Strategija je u razvoju. Cilj je osigurati da Rusija, još jednom, postane i ostane jedina prava sila na europskom kontinentu"

I dok Putin sam cenzurom i zastrašivanjima kroji medijsku sliku Rusije i samog sebe u javnosti, Tkachuk daje odgovor na ključno pitanje: Zašto Putin čini sve ovo? "Nije riječ o ideologiji, riječ je o energiji i novcu. Ukrajina predstavlja prijetnju Putinovoj Rusiji, ne kao model demokratske tranzicije ili novi zapadnjački saveznik, nego zbog nafte i plina. Ukrajina sjedi na energetskim zalihama koje zasjenjuju katarske. Većina njih je na Krimu i u vodama oko njega te u Donjeckom bazenu - upravo na područjima koja se nalaze pod ruskim napadom. Putin zna da su, izgubi li kontrolu nad time, Rusiji dani kao svjetskoj velesili odbrojani", navodi Tkachuk.

"Da bi se sukobi u Ukrajini zaustavili prije negoli situacija postane još gora, Zapad se mora suprotstaviti Putinu. Kao što je rekla njemačka kancelarka Angela Merkel: `Europa će možda morati birati između načela i poslovnih interesa`. Kruženje u Putinovoj igri lažnih mirovnih pregovora i kompromisa imat će samo jedan ishod - jednom kad u Ukrajini dobije ono što želi, istim metodama raskomadat će Europsku uniju. Taktika je jasna. Strategija je u razvoju. Cilj je osigurati da Rusija, još jednom, postane i ostane jedina prava sila na europskom kontinentu", zaključuje Tkachuk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara