Sud BiH ukinuo osuđujuću presudu napadaču na ambasadu SAD-a u Sarajevu Mevlidu Jašareviću!

Sud BiH ukinuo osuđujuću presudu napadaču na ambasadu SAD-a u Sarajevu Mevlidu Jašareviću!

Foto: Klix.ba

ŽALBENO vijeće Suda Bosne i Hercegovine poništilo je danas presudu donesenu 6. prosinca prošle godine kojom je srbijanski državljanin Mevlid Jašarević proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, potvrdio je Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac.

Podsjećamo, Jašarević je 28. listopada 2011. godine iz kalašnjikova pucao na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu. Tijekom 50 minuta ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi cijeli dan. U napadu je teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i kaos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperist MUP-a Kantona Sarajevo.

"Sigurno neće biti pušten na slobodu"

Presuda je poništena zbog bitnih povreda postupka. U Sudu BiH su za AA potvrdili da je presuda donesena i otpremljena strankama u postupku, ali još ne žele govoriti o njenom sadržaju.

Žalbeno vijeće naložilo je ponovni postupak u slučaju Jašarević, kada će se moći izvesti novi dokazi.

Također je potvrđena oslobađajuća presuda za navodne Jašarevićeve pomagače Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahić koji su i prvostupanjskom presudom bili oslobođeni optužbi. Jašarević i ostali su se optužnicom od 25. travnja ove godine teretili za kazneno djelo organiziranja terorističke grupe, u vezi s kaznenim djelom terorizam.

Državni tužitelj Dubravko Čampara potvrdio je da je ukinuta presuda u slučaju Mevlida Jašarevića, ali da Jašarević, kako je rekao, sigurno neće biti pušten na slobodu. Prema njemu, ovo neće utjecati na status Jašarevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovakvih napada će biti dok Amerikanci ubijaju muslimane"

Najavio je mogućnost iznošenja novih dokaza u postupku koji će biti održan pred Žalbenim vijećem.

Odvjetnik Dupovac najavio je mogućnost da Tužiteljstvu BiH ponudi prijedlog sporazuma s Jašarevićem, gdje bi Tužiteljstvo BiH promijenilo kvalifikaciju zločina, a Jašarević priznao nedjelo. Inzistirat će, kaže, da se u novom postupku Jašarević ne tereti za terorizam.

"Očekivao sam ovakvu odluku. Svi moji kolege odvjetnici su govorili da će doći do ovakve presude", rekao je Dupovac za agenciju Anadolija.

Jašarević je na iznošenju završnih riječi rekao da, ako ga Sud Bosne i Hercegovine osudi, to "neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on". Istaknuo je da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će "ovakvih napada biti dok Amerikanci ubijaju muslimane".

Optužili ga i Amerikanci

"Amerikanci koji ubijaju u Iraku izdaju knjige o svojim djelima, a nitko ih ne kažnjava što ubiju 200 ljudi, niti netko od njih traži da se kaju za počinjeno", rekao je tada Jašarević.

Američko ministarstvo pravosuđa je također podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset točaka. Ako bi bio optužen po svima, dobio bi više od 100 godina zatvora. Suđenje Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću za teroristički napad u Sarajevu započelo je 15. lipnja 2012. godine pred Sudom BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara