Sud potvrdio optužnicu protiv banke koju vodi Linićev kartaški prijatelj!

Foto: Damir Špehar/Pixsell

OPĆINSKI sud u Splitu u vijeću sastavljenom od sudaca Mile Rebića, kao Predsjednika optužnog vijeća, Marise Matić i Tomislava Zlodre kao članova optužnog vijeća, 13. ožujka 2014. godine je potvrdio optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu zbog kaznenog djela protiv gospodarstva tj. neovlaštenog odavanja bankovne tj. poslovne tajne protiv Erste banke.

Erste banku vodi kartaški prijatelj Slavka Linića

Optužnicu je 18. listopada prošle godine podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, nakon što je policija prikupila dovoljno dokaza u istrazi. Istragu je DORH pokrenuo temeljem kaznene prijave koju su 15. veljače 2012. godine podnijeli Vicenco Blagaić, njegova tvrtka Profectus grupa d.d. i druge povezane tvrtke koje su imale ugovorenu suradnju s Erste bankom, na čijem je čelu kartaški prijatelj ministra Slavka Linića, Petar Radaković.

"Uprava i direktori Erste banke su nas pokušali uništiti"

Vicenco Blagaić komentirao je danas kako su dva člana Uprave Erste banke u suradnji s nekoliko direktora banke "ilegalnim i lihvarskim radnjama namjerno pokušali otjerati u stečaj i oteti dio njegovih projekata i tvrtki".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo potvrdom suda. Vjerujemo u pravnu državu i zaštitu osnovnih poduzetničkih prava. Odavanjem poslovnih tajni medijima od strane pojedinaca iz Erste banke, te mnogim kriminalnim radnjama dvojice visokopozicioniranih članova uprave Erste banke u Zagrebu u protekle četiri godine nanesena nam je velika poslovna i financijska šteta, koja na današnji dan iznosi preko 65 milijuna eura.", komentirao je Blagaić.

Dodaje kako im Erste banka do danas nije isplatila 2 milijuna eura odobrenih potpisanih kredita, iako je to trebala izvršiti tijekom 2011. godine.

"Prvu veliku štetu su nam nanijeli u srpnju 2010. godine kada su namjernim odavanjem naših poslovnih tajni novinaru, što je rezultiralo njihovom objavom u tjedniku Business.hr, spriječili prodaju turističkog zemljišta na otoku Šolti jednoj hrvatskoj tvrtki. Također su krajem 2012. godine i u ljeto 2013. godine, neizdavanjem dogovorenih pisama namjere, spriječili ulazak dva velika strana investitora, s kojima smo potpisali ugovore, u naš projekt Hrvatski san. Na taj način su nam onemogućili da Erste banci vratimo sve naše kredite kako bi konačno uklonili sve hipoteke koje Erste banka ima na našoj imovini", zaključuje Blagaić.

Blagaić je poručio i kako vjeruje da će u kratkom roku s glavnim i odgovornim direktorima Erste grupe u Austriji uspjeti postići zadovoljavajući dogovor oko saniranja velike nastale štete koju su prouzročili pojedinci iz Erste banke u Zagrebu te je uvjeren da će Erste banka konačno izdati dogovorena pisma namjere inozemnim investitorima s kojima Blagaić već ima potpisane ugovore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara