Sud u Gospiću odlučio: PBZ je nepošteno dizao kamate, klijentici mora vratiti 11,5 tisuća franaka

Sud u Gospiću odlučio: PBZ je nepošteno dizao kamate, klijentici mora vratiti 11,5 tisuća franaka

Foto: Shutterstock

OPĆINSKI sud u Gospiću donio je protiv Privredne banke Zagreb (PBZ) prvu pojedinačnu presudu nakon presude Vrhovnog suda u slučaju Franak. Sud u Gospiću odlučio je u korist tužiteljice, te zaključio da joj PBZ mora vratiti 11.445,67 švicarskih franaka, u kunskoj protuvrijednosti uz obračunavanje zakonske zatezne kamatne stope.

"Stav suda je da zastara prava na zahtjev za isplatu preplaćene kamate teče od dana 14. lipnja 2014. godine, kada je Visoki trgovački sud donio pravomoćnu odluku u kolektivnoj tužbi, što je pozitivan stav za sve dužnike koji namjeravaju tužiti banke jer je moguće potraživati cjelokupna preplaćena sredstva po nezakonitoj kamati. Tužena banka dužna je platiti sve troškove sudskog postupka!", objavila je Udruga Franak na svojim internetskim stranicama.

 

OPĆINSKI SUD U GOSPIĆU DONIO PRVU POJEDINAČNU PRESUDU NAKON PRESUDE VRHOVNOG SUDA U SLUČAJU FRANAK PROTIV PBZ-a!Potvrđ...

Posted by Udruga Franak on Tuesday, May 26, 2015


U obrazloženju presude navodi se da je tužiteljica s PBZ-om sklopila ugovor o kreditu u prosincu 2006. godine, na iznos od 141.600 švicarskih franaka, uz promjenjivu kamatnu stopu od 4,3 posto godišnje. Banka je s vremenom kamatnu stopu povećavala jednostranom odlukom, što je tužiteljica osporavala pozivajući se na presudu Visokog trgovačkog suda od 13. lipnja prošle godine.

Sud u Gospiću je, uvažavajući navedenu odluku Visokog trgovačkog suda, te pozivajući se na odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o zaštiti potrošača zaključio da je ugovorna odredba vezana za promjenjivu kamatnu stopu nerazumljiva pa samim time i nepoštena i ništetna.

"Polazeći od toga da je dio koji se odnosi na ugovaranje promjenjive kamatne stope ništetan, jer je isti nerazumljiv, proizlazi kako tužiteljici pripada pravo da joj tuženik vrati ono što je na temelju takvog ugovora odnosno dijela ugovora u ovom slučaju primio", zaključio je sudac Općinskog suda u Gospiću Veljko Čađenović, dodavši da iznos kojeg tužiteljica potražuje predstavlja razliku između iznosa redovnih kamata obračunatih po osnovnom ugovoru o kreditu i iznosa redovnih kamata obračunatih prema naknadnim odlukama banke o promjeni kamatnih stopa.

Presuda je donesena jučer, 25. svibnja, a PBZ u narednih 15 dana može uložiti žalbu na Županijskom sudu u Karlovcu.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara