Sudac koji je oslobodio Gotovinu i Markača u Hrvatskoj: Imate snažno i neovisno pravosuđe

Sudac koji je oslobodio Gotovinu i Markača u Hrvatskoj: Imate snažno i neovisno pravosuđe

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Međunarodnog suda Theodor Meron u dvodnevnom je radnom posjetu Republici Hrvatskoj. Meron će se danas sastati s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem te s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Razgovarat će se o postignućima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i početku rada haškog ogranka Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Osim toga, predsjednik Meron bit će gost na večeri koju će organizirati Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, kao i na radnom ručku koji će organizirati prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ovo je prvi radni posjet predsjednika Međunarodnog suda Hrvatskoj tokom njegovog tekućeg mandata.

Meron je predsjedavao Žalbenim vijećem koje je 16. studenoga 2012. oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, a par mjeseci poslije i srpskog generala Momčila Perišića.

Meron: Hrvatska ima snažno i neovisno pravosuđe

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je danas predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodora Merona, koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik MKSJ Meron izvijestio je predsjednika Vlade o postupku ustroja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, uspostavljenog rezolucijom 1966 (2010.) Vijeća sigurnosti UN, kao tijelo koje će „nastaviti nadležnost, prava, obveze i nužne funkcije Međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu“, kojega će on osobno također biti predsjednik. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, preuzet će postupke koji su preostali, od toga četiri prvostupanjska suđenja te pet žalbenih postupaka.

Predsjednik Vlade ukazao je na duljinu pojedinih postupaka, čime se čini velika šteta pravdi koja mora biti brža da bi postigla svoj učinak i djelovala kao generalna prevencija. Predsjednik Meron suglasio se s primjedbom o duljini trajanja postupaka, pri čemu je istaknuo kompleksnost suđenja na više jezika, sa stotinama svjedoka i na dvije tisuće kilometara udaljenosti od počinjenih zločina. Zaključio je kako se MKSJ, protivno svim predviđanjima, pokazao vrlo učinkovitim, jer je svih 161 optuženika doveo pred lice pravde, iako nije izravno raspolagao sredstvima prisile.

Razgovaralo se i o projektima Informativnih centara koji će ostati kao naslijeđe međunarodne pravde na ovim prostorima, pri čemu je predsjednik Meron istaknuo kako Hrvatska ima snažno i neovisno pravosuđe koje je jamac ljudskih prava njenih građana.

Josipović i Meron ocijenili rad ICTY-ja učinkovitim

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u ponedjeljak predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodora Merona, koji je u radnom posjetu Hrvatskoj, i u razgovoru s njim ocijenio dosadašnji rad ICTY-ja učinkovitim, priopćio je Ured predsjednika.

Sugovornici su razgovarali o radu i djelovanju ICTY-ja i ocijenili njegova dosadašnja postignuća učinkovitim, osobito u vezi s doprinosom međunarodnom kaznenom pravosuđu u pozivanju na odgovornost i procesuiranju teških kaznenih djela ratnih zločina.

Meron je s Josipovićem razgovarao i o tranziciji Suda kroz uspostavu Međunarodnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove sa sjedištem u Haagu, čija je zadaća raditi na osiguravanju mjera za nastavak aktivnosti i nužnih funkcija ICTY-ja kad se Sud zatvori.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o dosadašnjoj suradnji Hrvatske i ICTY-ja, a Meron je pohvalio golem napredak koji je Hrvatska ostvarila u području pravosuđa, kaže se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara