Sudac vrijeđao gay aktiviste koji tuže Hrvatsku: "Misliti je drek znati!"

Foto i video: Queer.hr

PRVO ročište u procesu u kojem sudionici prvog splitskog Pridea iz 2011. godine tuže Republiku Hrvatsku na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu prekinuto je zbog sramotnog i protuzakonitog ponašanja suca Berislava Brckovića.

"Sudac je sazvao svih osmero tužitelja za isti dan. Odredio je pauzu od petnaest minuta, a nije se vratio u sudnicu sat vremena. Prilikom ispitivanja tužitelje je prekidao i nije dozvoljavao da određeni dijelovi iskaza uđu u zapisnik. Na iskaz jedne od tužiteljica da je sudjelovala u povorkama ponosa u gradovima u drugim državama kao što su naprimjer Ljubljana, Budimpešta i Beograd, sudac ju je  posprdno upitao: 'Kako ste prošli u Beogradu?'. Na iskaz jednog od tužitelja komentirao je 'Misliti je drek znati!'. Tužitelj je zamolio suca da ga ne vrijeđa. Punomoćnica Republike Hrvatske je na to izjavila: 'Zašto ste svi vi tako osjetljivi?', a sudac ju nije opomenuo", priopćila je Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, čiji pravni tim pruža pomoć tužiteljima.

"Takvim postupanjem i vrijeđanjem od strane suca tužitelji su iznova viktimizirani od strane suda umjesto da na sudu dobiju zaštitu koja im pripada", poručuju iz Kontre.

 


 

 

Zastupnik tužitelja zbog ovakvog ponašanja suca Brckovića podnio je zahtjev za njegovim izuzećem. No, sudac sudac mu nije dopustio da do kraja obrazloži razloge na temelju kojih je podnio zahtjev za izuzeće, nakon čega su tužitelji zajedno s punomoćnikom bili prisiljeni napustiti sudnicu.

"Postupanje uredujućeg suca suprotno je Ustavu RH, Zakonu o parničnom postupku, Zakonu o suzbijanju diskriminacije i Kodeksu sudačke etike, te stoga pozivamo predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu da protiv uredujućeg suca Berislava Brcković pokrene stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem te donese rješenje kojim će izuzeti suca od raspravljanja i odlučivanja u ovom predmetu", zahtjeva udruga Kontra.

Osmero sudionika Split Pridea 2011. tužilo je RH zbog povrede prava na izražavanje i povrede prava na javno okupljanje te posljedično povrede prava osobnosti. Podsjećamo, zbog propusta državnih institucija prvi Split Pride obilježili su nasilni ispadi splitskih homofoba i huligana. Iako je tužba protiv RH zbog toga podignuta još prije dvije godine, sudac Brcković tek danas je održao prvo ročište.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara