Suđenje Josipu Perkoviću počinje u listopadu, prijeti mu doživotni zatvor

Suđenje Josipu Perkoviću počinje u listopadu, prijeti mu doživotni zatvor

Foto: Hina

VIŠI zemaljski sud u Münchenu prihvatio je optužnicu protiv bivšeg dužnosnika jugoslavenskih tajnih službi Josipa Perkovića zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića koju je prije mjesec dana podiglo njemačko državno odvjetništvo, objavljeno je na stranicama suda u petak.

"7. kazneno vijeće Višeg zemaljskog suda u Muenchenu odlukom od 15.7.2014. prihvaća nepromijenjenom optužnicu Glavnog državnog odvjetništva protiv Josipa P. zbog suučeništva u ubojstvu i istodobno dopušta uključenje udovice žrtve kao sutužiteljice u slučaju", stoji u priopćenju suda.

Predviđeno je 61 ročište, a planirano je da suđenje završi 28. travnja 2015. godine. Perkoviću prijeti kazna doživotnog zatvora.

Državno tužiteljstvo je 23. svibnja podiglo optužnicu pred Vijećem za zaštitu države Višeg zemaljskog suda u Münchena protiv 69-godišnjeg hrvatskog državljanina Josipa P. zbog pomaganja u ubojstvu Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. godine.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo nije želio komentirati sadržaj potvrđene optužnice, jer iz Njemačke još nije dobio taj dokument.

Kazao je tek da je potvrđivanje optužnice uobičajena procedura te da se one u Njemačkoj kao i u Hrvatskoj vrlo rijetko odbacuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Upravo zbog toga ranije nismo ulagali prigovor na optužnicu, među ostalim i zbog toga da ne otkrivamo svoju strategiju i daljnje postupke", izjavio je Nobilo Hini.

U procesu protiv Pratesa, agenta bivše Službe državne sigurnosti (SDS) Nadzemaljski sud u Muenchenu utvrdio je da je Prates upravo Perkoviću predao ključeve garaže koju je Đureković koristio kao tiskaru.

Perković je tada, kako se obrazlaže u presudi iz 2008. kojom je Prates osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu, te ključeve predao nepoznatim osobama koje su Đurekovića 28. lipnja 1983. dočekale u garaži i usmrtile hicima iz vatrenog oružja i udarcima u glavu.

Perković od početka tvrdi da nema nikakve veze s ubojstvom Đurekovića, kao ni s bilo kakvim drugim ubojstvima.

Perković je 24. siječnja izručen Njemačkoj. Tim izručenjem je bila završena sedmomjesečna pravno-politička afera koja je uzburkala i polarizirala hrvatsku političku scenu, aktualizirala neriješena politička ubojstva bivšeg režima, ali i stvorila prijepore u pravosudnim krugovima zbog različitog tumačenja europskog uhidbenog naloga (EUN) i pitanja zastare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara