Suđenje generalu bivše JNA Trifunoviću ipak u Zagrebu

Suđenje generalu bivše JNA Trifunoviću ipak u Zagrebu

Foto: Ilustracija

IAKO je Vijeće Županijskog suda u Varaždinu krajem kolovoza prihvatilo žalbu generala bivše JNA Vlade Trifunovića i Berislava Popova, koji su na zajedno sa Vladimirom Davidovićem 1993. osuđeni za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, te odlučilo o obnovi tog postupka, on se ipak neće provesti na varaždinskom, već na zagrebačkom Županijskom sudu.

Takva odluka Vijeća Županijskog suda, kojim predsjedava sutkinja Ljubica Kolenko, obrazlaže se činjenicom da su za suđenje u predmetima ratnih zločina osnovani posebni sudski odjeli na županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, koji su jedini nadležni stvarno postupati u takvim predmetima.

U odluci se ujedno navodi da Županijski sud u Varaždinu nema posebno osnovan sudski odjel za suđenje u predmetima ratnih zločina, te u konkretnom slučaju nema stvarnu nadležnost da postupi u tom predmetu.

Inače, Trifunović, Popov i Davidović pravomoćno su osuđeni 1993. godine na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Trifunović i Popov osuđeni su na 15, a Davidović na deset godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trifunović je ujedno na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i obrambene moći i činjenice da nije vojno djelovao po Varaždinu. Popov je, također na Vojnom sudu, osuđen na šest godina zatvora jer se nije suprotstavio Trifunoviću te jer nije nastavio vojno djelovanje po Varaždinu kada je za to postojala prilika.

Trifunović i Popov žalili su se na takvu presudu nekoliko puta, a konačno je Vrhovni sud RH u siječnju ove godine prihvatio žalbu te cijeli slučaj vratio prvostupanjskom sudu u Varaždinu.

Dodatnim ispitivanjem svjedoka, među kojima su bili i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, Županijski sud u Varaždinu prihvatio je žalbu Trifunovića i Popova te donio odluku o obnovi kaznenog postupka. To je rješenje postalo pravomoćno krajem listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara