Suđenje u Moskvi: Ruski policajac dobio 15 godina zatvora zbog špijuniranja za SAD

Suđenje u Moskvi: Ruski policajac dobio 15 godina zatvora zbog špijuniranja za SAD

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

RUSKI policajac osuđen je u četvrtak na 15 godina zatvora zbog optužbi da je špijunirao za SAD. Moskovski Gradski sud proglasio je Romana Ushakova krivim zbog predaje povjerljivih informacija SAD-u, javlja AP.

Prema riječima tužitelja Viktora Antipova, Ushakov je uhvaćen na djelu te se izjasnio krivim. Također je dao detaljne informacije o svojim kontaktima s američkim obavještajcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sudu je otkriveno kako je Ushakov uhićen 2013. godine dok je preuzimao novac i pismo iz CIA-e o daljnjim uputama. Ushakov je tada podignuo 37 tisuća dolara.

Ovo nije prvi slučaj špijunaže u Rusiji. Majka sedmero djece uhićena je u siječnju u gradu Vyazma pod optužbom za izdaju. Svetlana Davidova navodno je nazvala ukrajinsko veleposlanstvo nakon što je čula neke osobe da se spremaju na put u Ukrajinu. Prošlog je mjeseca puštena iz zatvora, no optužbe protiv nje nisu odbačene.

Iza rešetaka je završio i Jevgenij Petrin, koji je radi s odjelom za vanjske poslove Ruske pravoslavne crkve, zbog optužbi da je špijunirao za SAD. Bivši nuklearni znanstvenik, Vladimir Golubev, optužen je za odavanje tajne u znanstvenom članku. Nakon što su završile Zimske olimpijske igre u Sočiju uhićen je Petar Parpulov, kontrolor zračnog prometa. Njega su također sumnjičili za špijunažu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara