Suđenje za havariju Costa Concordije: "Kapetan Schettino skočio je u čamac za spašavanje dok je brod tonuo"

Suđenje za havariju Costa Concordije: "Kapetan Schettino skočio je u čamac za spašavanje dok je brod tonuo"

Foto: Guliver image/Getty images

FRANCESCO SCHETTINO, kapetan kruzera Coste Concordije koji se u siječnju 2012. nasukao i djelomično potonuo kod toskanskog otoka Giglija, pri čemu su poginule 32 osobe, "skočio" je u čamac u spašavanje dok je brod tonuo, izjavio je u ponedjeljak u nastavku suđenja jedan od kadeta, član posade kruzera.

"Pronašli smo čamac za spašavanje. Skočio sam unutra, Schettino je to učinio nešto prije mene", posvjedočio je na sudu u Grossetu kadet Stefano Iannelli. Obrana opetovano tvrdi da je kapetan "skliznuo" u čamac za spašavanje s mosta kruzera koji je tada bio nagnut za 90 stupnjeva.

"Formirali smo ljudski lanac kako bismo izbjegli klizanje", nastavio je Iannelli, opisujući kaos na brodu nakon što je udario u hrid. Također je kazao da su nakon što je čamac pao u vodu iz mora izvadili nekolicinu putnika koji su plivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje za brodolom Concordije započelo je sredinom srpnja. Kruzer težak 114.500 tona kojim je zapovijedao Schettino, udario je u podmorsku hrid i djelomično potonuo.

Na brodu je bilo 4229 ljudi, među kojima 3200 turista. Schettino je odgovoran zbog približavanja obali i nepravodobne evakuacije a njegovi odvjetnici misle da se sva odgovornost ne može pripisati samo njemu.

Kapetanu se sudi zbog višestrukog ubojstva iz nehata, napuštanja broda i štete nanesene okolišu. Petero kapetanovih suoptuženika u srpnju se nagodilo sa sudom i dobilo blaže kazne, od dvije godine i deset mjeseci do godine i šest mjeseci zatvora za više ubojstava iz nehata, no Schettino je bio izuzet iz takve presude pošto je tužiteljstvo dalo negativno mišljenje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara