Sukob zbog plinovoda u Kini: Ruski Rosnjeft najavio tužbu protiv Gazproma

Sukob zbog plinovoda u Kini: Ruski Rosnjeft najavio tužbu protiv Gazproma

Foto: Hina

NAJVEĆA ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je u utorak da će tužiti plinsku kompaniju Gazprom ne omogući li joj ona pristup plinovodu koji će se graditi u Kini.

Državni Rosnjeft i Novatek, najveći ruski privatni proizvođač plina, lani su okončali Gazpromov monopol na isporuku plina u inozemstvo jer su dobili dozvolu da izvoze ukapljeni prirodni plin (LNG), ali pristup plinovodu nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odonda Rosnjeft traži pristup plinovodu "Sibirska snaga" koji tek treba sagraditi, a povezat će istočnosibirsku proizvodnju plina s Kinom. Gazprom je postigao dogovor da njime trideset godina Kinu opskrbljuje plinom.

U utorak je Rosnjeft objavio da Gazprom kao "infrastrukturni monopolist" mora nezavisnim proizvođačima plina omogućiti pristup svojem plinovodu kako bi plin koji Rosnjeft kani proizvoditi u istočnom Sibiru mogao "osvijetliti i zagrijati" korisnike.

"Pregovorima ćemo zaštititi pravo građana na život kakav zaslužuju... A bude li trebalo, ići ćemo i na sud", kaže se u Rosnjeftovu priopćenju.

Gazpromov glasnogovornik nije htio komentirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara