Sukobi u Pakistanu nakon napada na Imrana Khana

Foto: Hina

SUKOBI u Pakistanu izbili su u petak nakon napada na kolonu prosvjednika koja se kreće prema glavnom gradu Islamabadu, a predvodi je oporbeni političar Imran Khan.

Svjetina je konvoj gađala kamenjem u gradu Gujranwala. Dužnosnici Khanove stranke tvrde da je pogođeno i njegovo vozilo, ali da nije ozlijeđen.

Prosvjede se smatra dosad najvećim izazovom za premijera Nawaza Sharifa koji je vlast preuzeo prošle godine u prvom mirnom prijenosu vlasti u Pakistanu, prenosi BBC.

Drugu povorku prema Islamabadu vodi protuvladin islamistički klerik Tahir Kadri.

Khanova stranka PTI objavila je na Facebooku da je skupina pristaša vladajuće stranke PML-N također pucala na oklopljeno Knaovo vozilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je opovrgnula navode da su njezini pristaše napali konvoj i osudila prosvjednu povorku kao protudemokratki čin.

Nekoliko tisuća protuvladinih prosvjednika krenulo je u četvrtak u veliki marš iz istočnoga pakistanskoga grada Lahorea prema više od 350 kilometara udaljenom Islamabadu, potičući strah od porasta političke nestabilnosti u toj južnoazijskoj nuklearnoj sili.

Dvije skupine prosvjednika, jedna koju predvodi Khan i druga koju čine simpatizeri klerika Kadrija uputile su se prema glavnome gradu gdje od vlade koju smatraju korumpiranom namjeravaju zatražiti podnošenje ostavke.

Prema novinarskim procjenama, Kadri ima oko 10.000 pristaša, a Khan oko 7000.

Oba okupljanja prvobitno su zabranjena, no potom je u zadnji trenutak njihovo održavanje dopušteno. Tisuće prosvjednika koji su krenuli iz Lahorea prouzročile su velike prometne gužve, a da još nisu ni izašli iz grada. Na putu prema Islamabadu pridružit će im se još prosvjednika.

Khan i Kadri još nisu službeno dogovorili savez, no obojica su žestoki protivnici vlade premijera Navaza Šarifa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara