Summers povukao kandidaturu za guvernera američke središnje banke, na čelo FED-a prvi put dolazi žena?

Screenshot: YouTube

LARRY SUMMERS, bivši američki ministar financija, povukao je kandidaturu za mjesto guvernera središnje banke na kojoj je trebao naslijediti Bena Bernankea, objavio je u nedjelju američki predsjednik Barack Obama.

"Ranije danas, razgovarao sam s Larryjem Summersom i prihvatio njegovu odluku da povuče kandidaturu za predsjednika Federalnih rezervi", rekao je Obama u priopćenju, javlja Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Summers je u objašnjenju predsjedniku Obami naveo razloge zbog kojih je povukao kandidaturu. To je učinio zbog opasnosti da će, ako bude kandidiran, proces potvrde u Kongresu biti vrlo "mukotrpan". Nedavno je nekoliko demokratskih zastupnika u Senatu najavilo da će glasovati protiv Summersa jer smatraju da je preblizak Wall Streetu te mu zamjeraju ulogu u financijskoj deregulativi 90-tih. To znači da bi mu za potvrdu trebali glasovi republikanaca.

Summers je bio glavni gospodarski savjetnik Baracka Obame u prve dvije godine njegova mandata. Svojim povlačenjem otvorio je vrata Janet Yellen, koja bi mogla biti prva žena na čelu FED-a. Za nju se zalažu ostali demokrati. Njih 20 u Senatu potpisalo je pismo u kojem od predsjednika Obame traže da se ona postavi na čelo FED-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara