Sutkinja koja je kaznila zbog slike Popaja s kanabisom na Facebooku: "Napravila sam sve kako treba"

Sutkinja koja je kaznila zbog slike Popaja s kanabisom na Facebooku: "Napravila sam sve kako treba"

Foto: Facebook, Pinterest

"NAPRAVILA sam sve kako treba", komentirala je za Index sutkinja Prekršajnog suda u Ivancu Nada Šumiga, koja je donijela presudu po kojoj 48-godišnji Stjepan Pavleković iz Lepoglave treba platiti kaznu od 1000 kuna jer je na Facebooku podijelio slike Popaja i Snjeguljice s indijskom konopljom.

>Zbog slike Popaja s indijskom konopljom na Facebooku Stjepan Pavleković mora platiti 1000 kuna kazne

Sutkinja je zaključila kako je prekršio Zakon o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. I doista, taj Zakon u Članku 4. kaže kako je zabranjena izravna i neizravna promidžba izrade, posjedovanja, uporabe i prometa droga, kao i promidžba droga na bilo koji drugi način. Za to je, istim Zakonom, Člankom 54., za fizičke osobe propisana novčana kazna od pet do 20 tisuća kuna, dok pravne osobe mogu biti sankcionirane s 20-50 tisuća kuna kazne za ovaj prekršaj.

Na pitanje Indexa da li joj je žao što je donijela tako strogu presudu, a što je izazvalo zgražanje javnosti, rekla je da je to i dalje njen stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavleković se žalio Višem sudu

" Presuda govori koji je moj stav, a on je temeljen na zakonu", rekla je. Dodala je da je postupak u tijeku jer je Pavleković uputio žalbu.

Doktor pravnih znanosti Josip Kregar rekao nam je jučer da je sud u Varaždinu prekršio Međunarodnu povelju o ljudskim pravima.

"Ne razumijem tu kaznu s obzirom da Međunarodna konvencija o ljudskim pravima u članku 10. proglašava slobodu izražavanja, a po svojoj snazi je iznad zakona. Prema tome je nejasno kako je sud obrazložio takvu presudu," smatra Kregar.

Glasnogovornik Prekršajnog suda u Varaždinu, koji je nadležan za slučaj, oglušio se na naše molbe za komentar, a ni na Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu nisu mogli ništa reći jer Pavlekovićevu žalbu još nisu primili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara