Sutra prosvjed ispred Kaptola zbog mise zahvalnice za Darija Kordića

Sutra prosvjed ispred Kaptola zbog mise zahvalnice za Darija Kordića

Foto: FAH

"U UTORAK 10. lipnja 2014. godine, pred Zagrebačkom katedralom na Kaptolu, od 18:30 h do 19:30 sati održat će se Stajanje u znak sjećanje na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići 16. travnja 1993. godine kada su pripadnici HVO-a ubili 116 osoba, uključujući 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena. Haškim predmetom Lašvanska dolina uz Kordića je na šest godina osuđen i Mario Čerkez, zapovjednik Viteške brigade HVO-a, i to za progone i protupravno zatvaranje civila", stoji u najavi nevladine organizacije "Kuća ljudskih prava".

U pozivu kojeg potpisuje Eugen Jakovčić naglašava se da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslavije (MKSJ) masakr u Ahmićima kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti, za čije planiranje i poticanje je pravomoćno na 25 godina zatvora osuđen bivši potpredsjednik i član Predsjedništva tzv. HR Herceg Bosne Dario Kordić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U zagrebačkoj zračnoj luci Pleso 6 lipnja. 2014. ovaj je osuđeni ratni zločinac dočekan srdačno i s ovacijama, kao 'vitez' i 'moralna vertikala', uz prisutnost katoličkog svećenstva, uključujući i sisačkog biskupa Vladu Košića koji je i poveo molitvu u zahvalu za Kordićev povratak", stoji u pozivu u kojem se dodaje da se Dario Kordić nije pokajao zbog zločina niti je itko od prisutnih spomenuo ili se pomolio za  žrtve zločina u  Ahmićima.

Dapače, oni koji se smatraju vjernicima usudili su se zazvati kršćanskoga Boga u slavu ratnom zločincu. Jedini glas istine – povik mirovnog aktivista Zorana Ivančića "Sotono, ubojico!" zataškan je šakama, podsjećaju iz Kuće ljudskih prava.

"Nakon ovog sramotnog dočeka ratnog zločinca, pred Katedralom želimo barem simbolički ispraviti tu nepravdu i odati tihu počast žrtvama ratnog zločina u Ahmićima -  žrtvama Daria Kordića. Uz inicijativu velikog broja građana i građanki, organizatori su Kuća ljudskih prava, Antifašistička liga Hrvatske uz podršku članica Platforme 112", stoji na kraju poziva.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara