Sve više napada na građane: Rumunjski ustavni sud odobrio eutanaziju pasa lutalica

Screenshot: YouTube

RUMUNJSKI ustavni sud potvrdio je danas da može početi primjena zakona koji omogućava eutanaziju pasa lutalica, usprkos protivljenju nekoliko stotina ljubitelja pasa koji su blokirali glavnu cestu ispred zgrade parlamenta. 

Rumunjska vlada donijela je odluku kojom se dozvoljava eutanazija pasa lutalica nekoliko tjedana nakon fatalnog napada psa lutalice na četverogodišnjeg dječaka u Bukureštu.

Prosvjednici koji su doveli svoje pse na prosvjed uzvikivali su slogane poput "Kriminalni sud!" i "Možda ćete doživjeti istu sudbinu kao psi".

Kako bi stupio na snagu, ovaj zakon mora potpisati rumunjski predsjednik. Zakon omogućava da psi lutalice mogu biti odvedeni u azile i - ukoliko ne budu posvojeni nakon 14 dana - mogu biti eutanazirani.

Vier Pfoten, grupa za zaštitu životinja, kritizirala je ovaj zakon, rekavši kako on ignorira apel Europske komisije upućen Rumunjskoj da zaštiti prava životinja. Grupa je tražila od gradonačelnika Bukurešta i veterinarske službe da obustave "masovna ubojstva" pasa.

U Bukureštu trenutno živi oko 64.000 pasa lutalica, dok grupe za zaštitu životinja tvrde da ih je oko 40.000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara