Svećenici će istraživati komunističke zločine: Rezultati "istraga" redovno na stranicama HBK

Foto: predsjednik.hr (Arhiva)

"SVAKAKO treba raditi na traženju tragova mučeništva na našim prostorima, napose u Drugom svjetskom ratu i poraću. Komisija sa žaljenjem konstatira snažan otpor državnih vlasti da se napravi popis svih žrtava tog perioda, što se čita iz nastojanja da se dokine Ured za žrtve komunističkih zločina. Zato će trebati – koliko je to moguće – poraditi preko župnih ureda da se istražuje ne samo tragove mučenika nego i sve žrtve. Župnicima će trebati dostaviti obrasce koje bi uz pomoć svojih suradnika ispunjavali i slali u biskupijsko povjerenstvo", stoji u zaključcima šeste sjednice Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij.

Kako je objavljeno na portalu Komisije objavljivat će se postojeći materijal, a čitatelji će moći dati svoje primjedbe i dopune.  Na sastanku u prostorijama HBK kojeg je vodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović dogovoreno je da treba nastaviti rad na pokretanju instituta za istraživanje posljedica totalitarizama 20. stoljeća.

U raspravi je zaključeno da u svim većim katoličkim središtima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini treba predstaviti knjigu o prikrivenim stratištima i grobištima dr. Josipa Jurčevića, prenosi IKA.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara