Svećenici razočarali desničarsku pastvu: Na misi zadušnici Poglavniku samo tri puta spomenuli Antu Pavelića!

Svećenici razočarali desničarsku pastvu: Na misi zadušnici Poglavniku samo tri puta spomenuli Antu Pavelića!

Foto: H-alter 

"NI KLEROFAŠIZAM nije što je nekad bio. Tako glasi dojam vašeg reportera nakon odlaska na misu zadušnicu za doktora Antu Pavelića, poglavara Nezavisne Države Hrvatske i rasnog fašističkog zločinca. Kao i svake godine unazad 20 i nešto ljeta od hrvatske nove nezavisnosti, i ovog je 28. prosinca u Bazilici Srca Isusova, u strogom zagrebačkom centru, više od 150 hrvatskih muževa, žena i djece (!) došlo u hram gospodnji, Palomotićeva ulica 33, ne bi li dragom Bogu proturili koju dobru za blaženopočivšeg Antu, povodom godišnjice njegovog madridskog odapeća.", stoji u reportaži Hrvoja Šimičevića objavljenog na stranicama H-altera o misi zadušnici za Antu Pavelića. 
 
Prigodni kalendari s "U" iznad talijanske Istre
 
Kako je primjetio autor, ispred Crkve raspačavao se kalendar za 2013. godinu, s portretom poglavnika i velikom kartom Velike Hrvatske. Da bi se odagnala svaka zabuna, u zaglavlju kalendara, negdje iznad talijanske Istre, stajalo je stilizirano slovo U, a ispod portreta Pavelićev citat: "U Ustaškom pokretu nema razlike između staleža, nema razlika vjerskih"
 
"Braćo i sestre, okupili smo se danas na misi za doktora Antu Pavelića, osnivača i poglavnika Nezavisne Države Hrvatske...", započeo je misu pred pristojno ispunjenom crkvom umirovljeni kanonik Stanislav Kos koji je, čini se, razočarao okupljene. Svećenik u više navrata počeo pričati o "nevinoj dječici koja su okrutno poubijana u ime jedne zle ideje", paralelno s time ovlaš spominjući i poglavnikovo ime, u pojedinim redovima među vjernike se vidno počela uvlačiti nervoza. 
 
Bez Lasića nije to isto 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Nije pomoglo ni kad je svećenik eksplicitno u propovjedi otkrio kako pod "ubojstvom nevine dječice" - namjesto masovnog istrebljenja suvišnih pod Pavelićevim režimom, što ni riječju nije spomenuo - zapravo misli na čuveni biblijski pokolj u režiji kralja Heroda, koji je prema predaji na taj dan dao ubiti dvije tisuće djece zbog rođenja Isusova", stoji u reportaži. 
 
Pavelić na koncu gotovo da i nije spomenut, izuzev, u  molitvenim minijaturama, što je u suprotnosti s dosadašnjim misama koje je vodio pater Vjekoslav Lasić. 

Kršćanski pijetet?
 
"No, bez obzira na neostvarena očekivanja dijela pastve (neostvareni fašizam?), misno slavlje u kojem se nije ekplicitno slinilo za zločincem također bi trebalo uzeti s izrazitom rezervom. Naime, i ovogodišnja misa, kao i one tijekom zadnja dva desetljeća, na istoj se lokaciji održava u slavu onoga što je ovaj napravio, a ne kao kršćanski pijetet čak i prema najgorem civilizacijskom otpadu, prosto iz razloga jer ga kao takvog posjetitelji i popovi ne doživljavaju. Ali, zašto onda svećenici nisu bili ostrašćeniji u proslavi jednog zločin(c)a?", pita se autor u reportaži. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara