Švedska krajnja desnica želi strancima zabraniti prosjačenje

Švedska krajnja desnica želi strancima zabraniti prosjačenje

Ilustracija: Shutterstock

GLAVNA stranka krajnje desnice u Švedskoj, Švedski demokrati, predložila je u srijedu da se strancima zabrani prosjačenje, pod prijetnjom zatvorske kazne i izgona iz zemlje.

"Proglasiti prosjačenje u Švedskoj za strance kaznenim djelom i odrediti mu kaznu izgona ili zabranu ulaska na teritorij uz dulju zabranu povratka", piše u poglavlju programa te stranke "borba protiv kriminala", objavljenog u srijedu.

Švedski demokrati (SD) su 2010. prvi put ušli u parlament s programom utemeljenim na protivljenju useljavanju i na euroskepticizmu. Nadaju se da će do parlamentarnih izbora 2014. povećati svoj utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po anketama, SD je s 8 do 12 posto potpore treća ili četvrta stranka u zemlji, izjednačena sa Strankom zelenih i iza socijaldemokrata (oporba) i konzervativaca (stranka premijera Fredrika Reinfeldta).

SD ocjenjuje da postoje dvije vrste prosjaka. "Glavni razlog zbog kojeg prosjaci dolaze u Švedsku je što je to njihov zanat. Ne treba ih poistovjećivati sa švedskim prosjacima koji nerijetko prosjače zbog svog statusa beskućnika ili ovisnosti o alkoholu i o drogama", dodaje.

"Švedski demokrati misle da profesionalnom prosjačenju nema mjesta u Švedskoj. Smatramo također da švedska socijalna zaštita mora biti usmjerena prema našim sugrađanima i ponajprije se brinuti za njih", ističe.

U Švedskoj živi razmjerno malo beskućnika ali njihov broj raste s gospodarskom krizom u Europi. Švedsko ministarstvo za socijalna pitanja koncem 2012. evidentiralo je, uzimajući u obzir samo državljane Europske unije, 370 prosjaka među kojima je "golema većina" Rumunja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara