Švedski nije težak, a početna plaća naših liječnika koji znaju jezik je 30.000 kuna

Švedski nije težak, a početna plaća naših liječnika koji znaju jezik je 30.000 kuna

Foto: Shutterstock

HRVATSKIM liječnicima specijalistima dobro znanje švedskog jezika omogućava da dobiju radna mjesta s početnom plaćom od 30.000 kuna koja se penje i do 60.000 kuna neto. U Švedskoj, iako postoje ponude za gotove sve specijalizacije, najviše su traženi radiolozi, patolozi, psihijatri, oftalmolozi i kirurzi.

"Strah od švedskog jezika posve je neopravdan jer je riječ o jeziku koji nema padeže i glagoli se ne mijenjaju kroz rodove. Znanje engleskog ili njemačkog znatno olakšava učenje ovog jezika", rekla je Glasu Slavonije Zrinka Gugić, predstavnica švedske tvrtke Li-reco u Hrvatskoj. Tvrtka traži liječnike s područja Europske unije koji su zainteresirani za posao, a nudi učenje jezika u Hrvatskoj.

"U Osijeku je hladnije nego u Švedskoj"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava kako Šveđani uz posao te mogućnost stručnog i znanstvenog napredovanja, nude i posao za supružnika, te pomoć u adaptaciji djeteta u vrtiću i školi, kao i besplatne daljnje tečajeve jezika.

Kaže da nisu točne predrasude da se našim liječnicima nudi jedino posao na krajnjem sjeveru, gdje nitko ne želi ići.

"Svatko dobije nekoliko ponuda i može birati. Također treba znati i da u Švedskoj više nije tako hladno, kakve predrasude ima većina ljudi. Tako je, primjerice, u Osijeku za Novu godinu bilo minus 20 Celzijevih stupnjeva, a u Švedskoj se ove zime temperatura ni jednom nije spustila tako nisko", objašnjava Gugić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara