Svi bježe s broda koji tone: Berlusconija napustila desna ruka, pravnik Angelo Alfano

Svi bježe s broda koji tone: Berlusconija napustila desna ruka, pravnik Angelo Alfano

Foto: Guliver Image/Getty Images

RASKOL u stranci desnog centra bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija na naslovnicama je subotnjeg tiska u Italiji nakon što je potpredsjednik vlade Angelo Alfano objavio da neće poduprijeti obnovu Berlusconijeve stranke Naprijed Italijo već osniva vlastitu stranku.
"Raskol u PDL-u, Alfano odlazi", piše La Repubblica, a La Stampa prenosi da Berlusconijeve pristaše Alfana nazivaju "izdajicom".

"Prekid s Berlusconijem, najava autonomnih skupina", piše talijanski dnevnik Corriere della Sera, a "Il Giornale", koji pripada Bersluconijevoj obitelji, optužuje: "Alfano je prešao k ljevici".

Vijest da bivšeg premijera napušta pravnik koji mu je godinama bio lojalna desna ruka, objavljena je u petak navečer, uoči subotnje sjednice pokreta Naroda sloboda (PDL). Na današnjem sastanku Berlusconi treba objaviti preporod svoje stranke Naprijed Italijo s kojom je prvi put pobijedio na parlamentarnim izborima 1994. godine.

Veliku udarac bivšem vođi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alfanijev odlazak velik je udarac bivšem vođi, ali ojačat će krhku koaliciju premijera Enrica Lette, ocjenjuje BBC. Alfano vjeruje da će 37 senatora i 23 zastupnika donjeg doma parlamenta pristupiti njegovoj novoj stranci, prenosi televizija LA7.

Medijski tajkun, 77-godišnji Berlusconi, osuđen je zbog utaje poreza u poslovanju njegove grupe Mediaset. Talijanski Senat treba 27. studenoga glasati o njegovu izbacivanju iz parlamenta prema zakonu kojim se kažnjavaju zastupnici koji su kazneno gonjeni.

Berlusconi je ranije prijetio da će, bude li izbačen iz parlamenta, njegova stranka napustiti koaliciju, a članovi njegove stranke koji su u Lettinoj vladi, a među njima je i Alfano, podnijeti ostavke i time srušiti vladu. Međutim, pokret PDL u krizi je od 3. listopada kada je velik dio njegovih članova na čelu s Alfanom odbio poslušati mentora Berlusconija i nije glasao za rušenje Lettine vlade.

Berlusconi je kažnjen godinom dana zatvora za utaju poreza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara