Svi na Rivu!

Foto: Index, Vojko Bašić, Ante Ćizmić, Joško Ponoš / Cropix

U SUBOTU 9. lipnja, s početkom od 14:00 sati, održat će se drugi Split Pride. Povorka ponosa krenut će s Đardina, kretat će se Ulicom kralja Tomislava i Marmontovom ulicom, da bi završila na Rivi. Što god Željko Kerum i njemu slični mislili o tome.

Na središnjem dijelu Rive, pred konzulatom Velike Britanije, održat će se dvosatni program ovogodišnjeg splitskog Pridea.

U sklopu programa govorit će Mirjana Kučer, predstavnica Domina, Sanja Juras, predstavnica Lezbijske grupe Kontra, Zoran Dominković, predstavnik Iskoraka, Marije Cornelissen, zastupnica u Europskom Parlamentu, Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova RH, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Linda Freimane, predstavnica ILGA-e Europe, Lazar Pavlović, predstavnik Gej strejt alijanse – Beograd, Zdravko Cimbaljević, predstavnik LGBT Progress Foruma – Podgorica, Nina Hudej, predstavnica Ljubljana Pridea. Na Split Prideu će nastupiti LeZbor, Drvena Marija, Dora Benc i Female Scream.


Riva. A ne kompromisi.

Svoj dolazak na splitski Pride ove godine najavilo je više predstavnika Vlade RH. Osim ministrice Pusić, koja će na Rivi držati i govor, u povorci će sudjelovati Ranko Ostojić, ministar policije, Arsen Bauk, ministar uprave, Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i Predrag Matić Fred, ministar branitelja.

"Dvadeset godina nakon međunarodnog priznanja, sedamnaest godina nakon završetka rata, petnaest godina nakon mirne reintegracije i godinu dana prije ulaska u EU u Hrvatskoj oko pitanja ljudskih prava manjina više nema mjesta za kompromise. Riva", poručio je Bauk na svom Facebook profilu nakon što su institucije Grada Splita pokušale zabraniti LGBT aktivistima skup na Rivi.

Dosta je bilo homofobije i šovinizma

Točno je deset godina prošlo otkad su Kontra i Iskorak u Zagrebu organizirali prvi hrvatski Pride, podsjeća se u priopćenju organizatora Split Pridea, u kojem je službeno najavljeno vrijeme održavanja i ruta kretanja. Zagrebački Pride u svojim je počecima, zbog ukazivanja na diskriminaciju LGBT osoba u Hrvatskoj, također imao značajnih poteškoća, ali u međuvremenu je postao normalni dio života hrvatske metropole.

U Splitu je situacija, nažalost, drastično drugačija. I ovaj su Split Pride radikalno desni elementi hrvatskog društva iskoristili za huškačku, šovinističku propagandu. Skupina samoprozvanih "intelektualaca" iz splitskog kafića "Bubamara" tako je sablaznila javnost tvrdnjom da je Antonia Bilić neizravna žrtva Pridea, a i danas smo u Saboru svjedočili homofobnom ispadu HDSSB-ovog zastupnika Zorana Vinkovića.

Slike od prošle godine ne smiju se ponoviti

Teško je, stoga, zaboraviti slike s prošlogodišnje splitske Povorke ponosa, kojeg je obilježilo divljanje poveće skupine primitivaca. "2011. godine usprkos kamenju, suzavcima, topovskim udarima i petardama održan je prvi Splitski Pride. Iako država nije osigurala minimum sigurnosti, Pride u Splitu imao je za posljedicu porast svijesti o položaju LGBT osoba u hrvatskom društvu, te je osnažio LGBT aktivizam u Splitu", navodi se u priopćenju organizatora Split Pridea.

"Očekujemo da ove godine u Splitu ostvarimo svoje pravo na javno okupljanje, ali i da se pažnja posveti razlogu zbog kojeg se prosvjedna Pride povorka održava – diskriminaciji u svakodnevnom životu. Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim parovima gotovo nikakva prava. Zbog toga je tema ovogodišnjeg Split Pride-a pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. Slogan Split Pride-a je 'Jednake/-i pred zakonom!'", poručuju organizatori splitske Povorke ponosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara