Svi osnovnoškolci u Čakovcu dobit će besplatne udžbenike

Foto: Shutterstock

ČAKOVEČKI gradski vijećnici na današnjoj sjednici prihvatili su odluku kojom će svi osnovnoškolci s gradskog područja dobiti besplatne udžbenike.

Nabavka će biti financirana u omjeru 70 posto grad, 30 posto Međimurska županija.

Iako još traje sezona godišnjih odmora i sjednice gradskih vijeća sazivaju se iznimno, ova je bila potrebna jer, kako je objasnio čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP), trebalo je preinačiti odluku donesenu na zadnjoj sjednici u srpnju, kada je bila prihvaćena odluka o sufinanciranju odnosno financiranju na temelju socijalnog cenzusa. Današnjom jednoglasnom podrškom svih političkih opcija, besplatne udžbenike dobivaju svi đaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oporbeni vijećnici iz HDZ-a, HSLS-a i HDS-a pitali su kako će biti financirana nabavka udžbenika bez prethodnog izglasavanja rebalansa.

Gradonačelnik Kovač odgovorio je kako rebalanas nije potreban i da će ta točka biti na dnevnom redu krajem godine, a što se tiče financiranja, kazao je da se već sada potrebna sredstva mogu prikupiti raznim uštedama. Tako je istaknuo da će se odsustati od izrade gradske monografije, što će automatski osigurati 400 tisuća kuna, a radovi na obnovi Centra za kulturu su 300 tisuća kuna jeftiniji.

Prema prvim izračunima, nabavka udžbenika za 2400 čakovečkih osnovnoškolaca stoji oko 1,6 milijuna kuna. No, gradonačelnik je uvjeren kako će ta cijena biti niža zbog popusta na količinu, ali i pomoći države.

Poručio je da je sigurno kako će djecu prvog dana nove školske godine na školskim klupama dočekati svi obavezni udžbenici, udžbenici za izborne predmete, strane jezike, vjeronauk i geograsfki atlas za učenike od 5. do 8. razreda. Kovač je kazao kako će se učenicima slabijeg imovinskog statusa još dodatno pomoći kroz sufinanciranje radnih bilježnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara