"Švicarci" ponajveću paniku izazvali u Hrvatskoj i Poljskoj, Lalovac se sastao s bankarima

"Švicarci" ponajveću paniku izazvali u Hrvatskoj i Poljskoj, Lalovac se sastao s bankarima

Foto: Hina

SNAŽAN rast vrijednosti franka ponajveću paniku izaziva u Hrvatskoj i Poljskoj gdje dobar dio građana ima zajmove u "švicarcima" pa će im porasti rate na kredite, pišu agencije.

> Šok: Tečaj švicarca skočio za 15 posto, neke banke obustavile trgovanje

Franak je u odnosu na poljski zlot skočio za gotovo 20 posto, što utječe na 700.000 poljskih kućanstava s hipotekarnim kreditima u francima čija je ukupna vrijednost 36 milijardi dolara.

Nekolicina izvora iz banaka kaže da bi se poljska vlada, poput naše, mogla naći pod pritiskom i uvesti mjere kojima će zaštiti građane.

"Ovo je loša vijest za rast i za bankarski sektor jer će se povećati omjer nevaljanih hipotekarnih kredita," napisao je u bilješci za Reuters Michal Dybula, ekonomist BNP Paribasa u Varšavi.

"Poskupljenje servisiranja zajmova u francima će smanjiti raspoloživ dohodak i našteti potrošnji".

Panika u Hrvatskoj


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udruga Franak je jučer nakon skoka "švicaraca" u odnosu na kunu od 16 posto zatražila hitnu sjednicu vlade i odradila sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem.

"Išlo se u dva smjera. Tražili smo kratkoročno rješenje kako bi se zamrzao današnji tečaj (6,39) za CHF kredite na određeno vrijeme, do donošenja trajnog zakonskog rješenja. Inzistirat ćemo na takvom dugoročnom rješenju svim snagama", objavili su iz Udruge nakon razgovora na Facebooku.

Ministar Lalovac je u petak oko 10 sati započeo i najavljeni sastanak s čelnicima vodećih hrvatskih banaka kako bi razmotrio situaciju i potražio odgovor na pitanje kako zaštiti do 100.000 dužnika koji neće biti u mogućnosti servisirati kredite i oko 250.000 ljudi koji bi se mogli naći ispod egzistencijalnog minimuma.

HRT nagađa da će jedna od tema sastanka biti mogućnost uvođenja moratorija na plaćanje razlike u visini rate u francima o čemu je jučer u Otvorenom  govorio direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček, koji je građanima savjetovao da "ne jure" u banke platiti ratu, nego da pričekaju da se situacija stabilizira, jer ne znači da će franak i dalje rasti.

Prema podacima Hrvatske narodne banke ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Orban preventivno zaštitio Mađare

Snaženje franka je izazvalo uzbunu i u Srbiji gdje je oko 8,5 posto kredita u stranoj valuti vezano uz franak. Ekonomski stručnjaci procjenjuju da će negativne posljedice zbog jačanje švicarske valute osjetiti oko 21.000 građana Srbije.

Panika je izostala u Mađarskoj čija je vlada prošle godine silom natjerala zajmodavce da hipoteke izdane u francima konvertiraju u forinte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara