Švicarska: Porezna uprava počela objavljivati imena potencijalnih inozemnih utajivača poreza

Švicarska: Porezna uprava počela objavljivati imena potencijalnih inozemnih utajivača poreza

Foto: Shutterstock

ŠVICARSKA porezna uprava počela je objavljivati imena mogućih utajivača poreza iz inozemstva, čime reagira na brojne zamolbe za pravnu pomoć, objavio je list Sonntagszeitung.

Francuska, Njemačka, Rusija, Indija i još nekolicina zemalja traže od Švicarske informacije o mogućim utajivačima poreza, koja je na te upite reagirala objavom imena tih osoba u službenom listu, koji je na internetu dostupan svim zainteresiranima.

Sonntagszeitung piše kako je riječ o "neuobičajnom postupku" kojim švicarska uprava želi dati mogućnost dotičnim osobama da "iskoriste pravna sredstva".

Među osobama čija su imena objavljena nalaze se i poznate osobe. Jedan od njih je, piše list, Francisco Jose Ortiz von Bismarck, praunuk prvog njemačkog kancelara, u čijem je slučaju Njemačka zatražila od Švicarske pravnu pomoć.

"Banke nemaju previše interesa za traženje svojih klijenata"

Švicarska porezna uprava tvrdi da je više nego ranije izložena brojnim zahtjevima za pravnu pomoć.

"Neuobičajeno je objaviti imena osoba kojih se tiče zahtjev za pravnom pomoći", priznao je za Sonntatszeitung predstavnik porezne uprave Alexandre Dumas, ali kaže kako je to potrebno jer brojne zemlje ne dopuštaju izravan kontakt s dotičnim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Banke očito nemaju previše interesa za traženje svojih klijenata, posebice zbog toga što mnogi od njih više uopće nemaju račune u Švicarskoj, tvrdi Dumas.

Objava imena predstavlja rušenje tabua u Švicarskoj, budući sada svi zainteresirani mogu vidjeti imena onih za koje su zainteresirane porezne vlasti.

"Čudno je", piše list, da ista ta švicarska porezna uprava "zahtijeva od inozemnih tijela vlasti da ne objavljuju podatke što su ih dobile od Švicarske".

Neće biti objavljena puna imena svih potencijalnih dužnika

U slučaju Indije i Njemačke postavlja se dodatno pitanje, jesu li možda zahtijevi za pravnom pomoći nastali uz pomoć ukradenih podataka, piše list, podsjećajući na slučaj podataka koje su vlasti tih zemalja kupile od posrednika.

"Nismo sigurni je li riječ o ukradenim potatcima. Postoji samo načelo povjerenja", rekao je Dumas.

Mnogi kojih se to tiče uopće ne znaju da mogu poduzeti pravne korake kako bi se oduprli istragama, rekao je za Sonntagszeitung odvjetnik Andreas Rued.

Na kraju, neće biti objavljena puna imena svih potencijalnih poreznih dužnika. Američki građani koji se nalaze na popisu navedeni su samo inicijalima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara