Švicarski franak jači od eura, i HDZ-ovci će glasati za fiksiranje tečaja

Švicarski franak jači od eura, i HDZ-ovci će glasati za fiksiranje tečaja

Foto: Index

TEČAJ švicarskog franka na današnjoj je tečajnoj listi HNB-a premašio tečaj eura. Prema aktualnoj tečajnoj listi, srednja vrijednost švicarskog franka je 7,7 kuna, a srednja vrijednost eura je 7,69 kuna.

> HNB ima pet opcija za rješenje problema kredita u švicarskim francima

> Vujčić: Vladina odluka će oštetiti banke za pola milijarde kuna

Razlog tome je pad kune, koja je oslabila prema svim inozemnim valutama. Najviše je s obzirom na kunu, za 1,76 posto, porastao upravo tečaj švicarskog franka.

Trenutni tečaj švicarskog franka od 7,7 kuna je čak 20,5 posto veći od prošlotjednog tečaja švicarca. Zadnji srednji tečaj prije naglog rasta bio je 6,39 kuna, zbog čega je Vlada RH odlučila privremenom mjerom fiksirati tečaj franka na ovu razinu u narednih godinu dana.

Bohaček: Sci dogovori padaju u vodu, bankari bi mogli tužiti državu

Saborski odbor za financije u srijedu je, uz protivljenje nezavisne zastupnice Martine Dalić, prihvatio Vladin prijedlog da se tečaj švicarskog franka za korisnike kredita u toj valuti fiksira na 6,39 kuna u sljedećih godinu dana.

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček pritom je upozorio da bi, nastavi li Vlada forsirati predloženo rješenje, banke mogle tužiti državu ne samo zbog najnovijih, nego i zbog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju od prije godinu dana, kojima je uvedena kamata od 3,23 posto na kredite u "švicarcima".

"Svi dogovori padaju u vodu i u pitanje dolaze sve klauzule Zakona", upozorio je Bohaček, ustvrdivši da su banke prije nešto više od godinu dana s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem dogovorile da neće dovoditi u pitanje tadašnje zakonske izmjene.

Novinarima je nakon sjednice kazao kako ne može nagađati kako će postupiti koja banka, ali i ocijenio kako ne bi bilo dobro "vezivati rušenje nekih postojećih dogovora u kojima su banke Vladi izlazile ususret zbog novonastale situacije".

"Ja sam još uvijek optimist jer je upravo objavljena detaljna analiza HNB-a koja vrlo jasno govori da je ovo možda jedno od najlošijih opcija i ima vremena do glasovanja u petak da vlada malo modificira prijedlog, odnosno ne ide na zakonsko rješenje, nego dobrovoljno koje je lakše održivo", rekao je Bohaček.

Vladino rješenje je na sjednici nazvao nepromišljenim, upitavši što će se dogoditi ako franak u međuvremenu padne na 5,50 kuna."To je rađeno dosta brzo i dosta nespretno. Imamo vremena još da to napravimo kako treba, banke su spremne sudjelovati", poručio je Bohaček.

Zatražio je i da se utvrde socijalni statusi korisnika kredita. "Ne mogu biti pod istim povećalom i istim mjerama oni koji su uzeli kredit za jednu nekretninu i oni koji su uzeli pet za izgradnju apartmanskih naselja na moru", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I HDZ-ovci za fiksiranje tečaja, Dalić protiv

Martina Dalić, ministrica financija u bivšoj, HDZ-ovoj Vladi, smatra da će Vladin prijedlog "otvoriti ekonomsku Pandorinu kutiju". "Ako je moguće ovakvo zadiranje u tečaj i uvođenje višestrukih tečaja za jednu valutu, a neki koji ovdje sjede sjećaju se toga iz doba socijalizma, zašto se onda ne donese zakon da se prihodi od izvoza obračunavaju po tečaju od 10 kuna za jedan euro", upitala je Dalić. Dodala je kako bi bilo legitimno pitati i zašto se ne uvede tečaj od šest kuna za euro za korisnike stambenih kredita u toj valuti.

HDZ-ov Ivan Šuker glasovao je za predložene zakonske izmjene i najavio da će to učiniti i drugi zastupnici HDZ-a. Upozorio je, međutim, da Vladin prijedlog za sobom povlači niz posljedica te ocijenio kako je najracionalnije rješenje moratorij na nekoliko mjeseci, u kojem bi se našlo dugoročno rješenje za problem dužnika u "švicarcima".

"Mene muči pitanje je li stvarno bila kupovina švicaraca da se pokriju krediti u švicarcima ili su bile kune vezane uz švicarce", dodao je.

Dragica Zgrebec (SDP) kazala je kako predloženi zakon na snazi ne mora biti godinu dana. "Može biti dva mjeseca, može deset, ovisno o brzini kojom će se stranke dogovoriti", kazala je Zgrebec i dodala da "zakon mora biti izglasan da se smire ljudi koji imaju ovaj problem".

Tečaj fiksiran, banke prijete tužbama

Prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju u Sabor je upućen u utorak, a očekuje se da će biti izglasan u petak. Radi se o kontroverznom prijedlogu koji je naišao na neodobravanje bankara.

Iz Hrvatske udruge banaka poručili su kako se neće ustručavati od sudskih tužbi da zaštite svoje interese. Zaprijetili su da će cijeli slučaj, ako bude potrebno, odvesti i do Europskog suda pravde.

Vlada Zorana Milanovića najavljenih tužbi se, međutim, ne boji. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić tvrdi da zakonske izmjene kojima se fiksira tečaj franka imaju uporište u Ustavu, a ministar financija Boris Lalovac bankama je poručio da slobodno podnesu tužbe jer za ovu Vladu poštivanje Ustava znači zaštita građana.

Guverner se napokon oglasio

Fiksiranje tečaja samo je privremena mjera, a Milanović je predstavnicima Udruge Franak obećao da će uskoro biti predloženo i trajno rješenje. Očekuje se izrada modela konverzije kredita u francima u kredite u eurima ili kunama.

Iz HNB-a ranije je neslužbeno puštena informacija da razmatraju četiri različita modaliteta pomoći korisnicima kredita u francima. U raspravu se danas napokon uključio i guverner Boris Vujčić, održavši press konferenciju na kojoj je kazao da HNB ne može riješiti ovaj problem.

Vujčić tvrdi da banke ne zarađuju ekstraprofite na kreditima u francima.

"Na 1.000 eura stambenog kredita banke godišnje zarade oko 25 eura, a procjenjuje se da će zadržavanje tečaja na trenutnoj razini u idućih godinu dana bankarskom sustavu donijeti gubitke od oko pola milijarde kuna", rekao je Vujčić, te dodao kako će Vladina mjera fiksiranja tečaja vjerojatno spriječiti značajan rast loših kredita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara