Svijeće obasjale Hrvatsku u znak sjećanja na vukovarsku žrtvu

Svijeće obasjale Hrvatsku u znak sjećanja na vukovarsku žrtvu

Foto: Hina

GRAĐANI diljem Hrvatske danas su zapalili svijeće u znak sjećanja na žrtvu Vukovara. Svijeće su zapaljene u gotovo svim gradovima, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu...

Duž Vukovarske ulice u Osijeku koja se proteže gotovo od samog središta grada do kraja Donjega grada, večeras je 8000 učenika iz 34 osnovnih i srednjih škola upalilo svijeće u znak sjećanja na stradanje hrvatskih branitelja i civila te herojskoga grada Vukovara.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred Spomenika hrvatskom domobranu, a dio je učenika svijeće zapalio i ispred zida s natpisom "Osijek - nepokoreni grad".

Župan Šišljagić rekao je kako Osijek najbolje razumije tragediju i bol kroz koju su prošli Vukovarci, jer je u Domovinskom ratu i sam pretrpio velika razaranja i ljudske žrtve.

Gradonačelnik Vrkić kazao je kako večerašnje svijeće gore kao svjetlo sjećanja na teške dane kroz koje su prošli Vukovarci, ali i kao svijetlo nade da se takva strahota više nikada neće dogoditi.

Na brojnim prozorima osječkih domova večeras gore svijeće za Vukovar, a tako će biti i sutra kada Osječani tradicionalno na taj način odaju počast gradu heroju i svim žrtvama Domovinskog rata.

Paljenjem svijeća Split odaje počast žrtvama Vukovara

Uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. građani Splita zapalili su svijeće duž Vukovarske ulice, najduže u Splitu, a u tome su im se, istodobnim paljenjem svijeća, pridružili gradonačelnik Ivo Baldasar sa suradnicima te predstavnici splitsko-dalmatinskog HDZ-a na čelu s predsjednikom Antom Sanaderom.

"Svi skupa moramo se sjetiti žrtve Vukovara koja je presudila u Domovinskom ratu i na neki način odnijela pobjedu u Domovinskom ratu, jer su i u gubitku žrtve pobijedile", poručio je Baldasar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da kao gradonačelnik, ali i čovjek, skupa s braniteljskim udrugama želi biti na mjestu u Splitu gdje se odaje počast vukovarskim žrtvama. "Svake se godine moramo sjećati vukovarske žrtve pod geslom 'Ne ponovilo se'", kazao je Baldasar.

Splitska gradska uprava je za ovogodišnje paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtvu Vukovara kupila 1.500 lampiona i podijelila ih žiteljima deset gradskih kotara, koji se nalaze uz Vukovarsku ulicu, da ih zapale duž te ulice.

Na mjestu paljenja svijeća održana je i kratkotrajna molitva za vukovarske žrtve, te je pročitan tekst "Priča o ratniku" Siniše Glavaševića koji je kao novinar stradao nakon pada Vukovara.

Nekoliko desetaka metara od Baldasara i njegovih suradnika, večeras su paljenje svijeća organizirali i splitski gradski i županijski HDZ s predstavnicima svojih koalicijskih partnera s kojima su zajedno sudjelovali na ovogodišnjim lokalnim izborima.

"Sjećanje na žrtve Vukovara je velik dan za sve one koji su željeli Hrvatsku i ovim paljenjem svijeća mi potvrđujemo našu ljubav i zahvalnost vukovarskim žrtvama", rekao je predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader. Istaknuo je da su vukovarske žrtve bile početak ukupnih žrtava hrvatskoga naroda u Domovinskom ratu.

Vukovar: Svijeće ispred bolnice u znak počasti žrtvama

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice te molitvom koju su kod spomen obilježja u bolnici predvodili mladi grada Vukovara i fra Robert Ćibarić iz Župe sv. Filipa i Jakova, brojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su večeras počast žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u cijelome je gradu zamjetna živost uz nazočnost velikog broja autobusa, osobnih automobila i motorista s registracijskim oznakama brojnih hrvatskih gradova. Svijeće su zapaljene i na prozorima brojnih vukovarskih domova čiji se stanovnici s bolom prisjećaju stradanja kroz koja su prošli u jesen 1991. godine.

Svijeće su poslijepodne zapaljene i kod Zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa uz gradsku obilaznicu koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između grada heroja i slobodnog vinkovačkog područja. Za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu molitvu je predvodio Mato Martinković, župnik vukovarske župe Kraljice mučenika.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se ove godine održava pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta", započet će sutra u 10 sati u dvorištu vukovarske bolnice. Od tamo će sudionici obilježavanja u koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi nadbiskup đakovački i osječki, mons. Đuro Hranić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara