Svijeće za Vukovar u središtu Beograda, "Žene u crnom" poručile: Nikad nećemo zaboraviti Vukovar!

Screenshot: RSE Balkan

SRPSKA nevladina udruga Žene u crnom obilježila je u ponedjeljak u Beogradu 22. obljetnicu pada i stradanja Vukovara.

Tijekom jednosatnog skupa u središtu Beogradu članice udruge razvile su transparente kojima se podsjeća na žrtve srpske opsade, dok je na pločniku ispisano Vukovar i preko imena grada su postavljene svijeće.

Skup je osiguravala policija.

Žene u crnom najavile su da će u utorak posjetiti Vukovar i s obiteljima stradalih, pokloniti se žrtvama srpske agresije.

Organizacija je u priopćenju podsjetila na kalvariju Vukovara koji je 1991. punih 87 dana bio pod sprskom opsadom te na tisuće žrtava i zarobljenika koji su odvedeni u logore u Srbiji.

Ova nevladina udruga istaknula je da je od općina u kojima su bili logori ponovno tražila da se na mjestima stradanja i mučenja u logorima Stajićevo i Begejci postave spomen-ploče, ocjenjujući da bi to bio doprinos procesu povjerenja i pomirenja, te uvažavanja dostojanstva žrtava tih logora i njihovih obitelji.

“Nažalost, ni ove godine naši zahtjevi nisu uslišeni, što ukazuje na nedostatak političke volje i moralne odgovornosti u odnosu na zločine, počinjene u naše ime”, priopćile su Žene u crnom.

Ova organizacijena ocjenjuje da je suđenje za ubojstvo više od 200 hrvatskih zarobljenika i civila, strijeljanih na poljoprivrednom dobru Ovčara, završeno sramno niskim kaznama u Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, te da je na sličan način presuđeno “vukovarskoj trojki” Mrkšić - Radić - Šljivančanin u Haaškom sudu, što je ocijenjeno i kao “uvreda vukovarskih žrtava i njihovih preživjelih srodnika”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara