Svijet šalje pomoć Filipinima, predsjednik Aquino: Poginulo je oko 2000 ljudi

Svijet šalje pomoć Filipinima, predsjednik Aquino: Poginulo je oko 2000 ljudi

Foto: Guliver image/Getty images

UJEDINJENI narodi će u utorak iz Manile uputiti poziv za pomoć Filipinima koje je u petak pogodio najrazorniji tajfun ikada zabilježen i u čijem je naletu u samo jednom gradu poginulo oko 10.000 ljudi.

Kako prenose inozemne novinske agencije, od zemalja koje su odmah krenule u pomoć kako bi se ublažile posljedice tajfuna Haiyana izdvaja se SAD. USAID, humanitarna agencija američkog State Departmenta šalje pomoć u vrijednosti 20 milijuna dolara. Osim šatora i higijenskih potrepština hitno se šalje i 55 tona hrane za 20.000 djece i 15.000 odraslih za idućih pet dana. Pentagon je također na Filipine uputio nosač zrakoplova George Washington kako bi se ubrzali napori dostave pomoći. Iz Japana su poletjela i dva teretna zrakoplova KC-130J Hercules s oko 90 vojnika. Američko veleposlanstvo u Manili izdvojilo je 100.000 dolara za vodu i sanitarije.

Velika Britanije je najavila pomoć od 16 milijuna dolara, a osim lijekova, šatora, kanistera za vodu, higijenskog materijala, mreža za komarce i ostalih stvari, šalje i medicinsko osoblje. Australija je obećala pomoć u vrijednosti 9,3 milijuna američkih dolara, a Kanada pet milijuna dolara. Europska komisija je najavila pomoć od 11 milijuna dolara. Vatikan će za žrtve tajfuna izdvojiti četiri milijuna dolara, uz 150.000 dolara koje je kao prvi prilog dao papa Franjo i 134.000 dolara koje prilaže katolička dobrotvorna udruga Caritas.

Pomoći se pridružuje i Japan s pomoći u vrijednosti 10 milijuna dolara, a Tokio također šalje tim od 25 liječnika. Južna Koreja će izdvojiti pet milijuna dolara, a u pogođeno područje šalje i spasilačku ekipu od 40 ljudi. Novi Zeland će za Filipince pogođene prirodnom katastrofom izdvojiti 1,7 milijuna dolara. Indonezija šalje vodu, hranu, generatore i lijekove te logistički i medicinski tim. I Vijetnam, koji je i sam pogođen tajfunom, ali je pretrpio tek manju materijalnu štetu, ponudio je 100.000 dolara pomoći.

Liječnici bez granica šalju dodatnih 30 liječnika na teren, uz 200 tona medicinskog materijala i ostalih potrepština. Svjetski program za hranu (WFP) zrakoplovom će dostaviti 44 tone energetskih pločica, a slanju hrane, lijekova, šatorskih krila i ostalog materijala pridružuju se i Međunarodni odbor za spašavanje, UNICEF, UN-ova agencija za izbjeglice te Međunarodni Crveni križ i Crveni polumjesec koji su uputili apel za pomoć od skoro 100 milijuna dolara za idućih 18 mjeseci.

Tajfun će samo djelomično usporiti gospodarski rast

Supertajfun koji je prije nekoliko dana opustošio središnji dio Filipina mogao bi u predstojećim mjesecima usporiti gospodarski rast i potaknuti inflaciju, no malo je vjerojatno da će nastala šteta značajnije utjecati na novostečeni status ove sve sjajnije azijske ekonomske zvijezde.

Tajfun Haiyan, jedan od najsnažnijih dosad zabilježenih tajfuna, opustošio je u petak središnji dio filipinskog arhipelaga, pri čemu je smrtno stradalo više od 10.000 stanovnika, uništene su kuće, ceste, mostovi i usjevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Cesar Purisima rekao je kako će šteta nastala u tom uglavnom poljoprivrednom dijelu zemlje vjerojatno za jedan posto smanjiti rast bruto domaćeg proizvoda u 2014., no dodao je da prema procjeni Svjetske banke sezona tajfuna ionako najčešće utječe na smanjenje bruto domaćeg proizvoda za oko 0,8 posto.

"U ovom nam trenutku neće od koristi biti fokusiranje na brojke", rekao je Purisima. "Potresle su me fotografije, a ne brojke".

Filipini, donedavno siromašna azijska zemlja, ostvarila je samo tijekom prošle godine gospodarski rast od 6,6 posto. Ekonomisti zaposleni u privatnom sektoru smatraju da će utjecaj tajfuna na rast u četvrtom kvartalu biti relativno umjeren, djelomično i zbog toga što u nevremenom pogođenom području živi oko 20 posto ukupnog stanovništva Filipina, a njihov doprinos državnoj ekonomiji je još i manji - tek 12,5 posto bruto domaćeg proizvoda, rekao je Purisima.

Aquino: Deset tisuća je, mislim, previše

Broj poginulih u tajfunu koji je pogodio Filipine bliži je 2000 ili 2500 nego ranije objavljenoj brojci od 10.000, rekao je filipinski predsjednik Benigno Aquino televiziji CNN u utorak.

"Deset tisuća je, mislim, previše", rekao je Aquino u razgovoru objavljenom na internetskim stranicama CNN-a. On je rekao da su lokalni dužnosnici koji su iznijeli procjene bili preblizu razaranjima da bi mogli dati točne podatke. "Uz tu procjenu veže se emocionalna drama", rekao je.

Aquino je CNN-u rekao da vlada još uvijek prikuplja informacije iz različitih područja pogođenih olujom.

"Nadamo se da ćemo moći kontaktirati preostalih 29 okruga gdje još moramo utvrditi brojke, posebice za nestale, no za sada je 2000, ili 2500, broj s kojime baratamo što se tiče poginulih", rekao je. "Sad je brojka oko 2000 no još uvijek bi se mogla povećati", rekao je Aquino CNN-ovoj novinarki Christiane Amanpour.

Filipinski dužnosnici su broj poginulih u tajfunu Haiyan prvotno procijenili na 10.000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara