Svjedoci se različito sjećaju Merčepove uloge u Pakračkoj Poljani

Svjedoci se različito sjećaju Merčepove uloge u Pakračkoj Poljani

Foto: Hina

DVOJICA bivših pripadnika pričuvnog sastava MUP-a danas su na suđenju Tomislavu Merčepu različito svjedočili o ulozi bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova u Pakračkoj Poljani gdje se dogodio ratni zločini nad civilima za koji je prema tvrdnjama tužiteljstva odgovoran Merčep i postrojba koja je po njemu prozvana "merčepovcima".

Svjedok Zlatko Beganović prisjetio se da je u Pakračku Poljanu, odakle Merčepa pamti kao zapovjednika, došao nakon što se kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a vratio iz Topuskog.

"Nakon što sam se od tamo vratio pridružio sam se dragovoljcima grada Zagreba", kazao je Beganović. Dodao je i da je unovačen na Velesajmu, gdje je bio 15-ak dana, nakon čega je upućen u Pakračku Poljanu gdje je i ranjen 5. prosinca 1991.

Svjedok: U Pakračkoj Poljani nisam vidio civile

Prisjetio se da je Merčep u Pakračkoj Poljani jednom ili dvaput održao kratki motivacijski govor te da je pritom bio u civilnoj odjeći. "Mi smo se čudili što je on u civilnom odjelu jer bi zapovjednik trebao biti u uniformi", kazao je svjedok. No, odgovarajući na pitanja o zapovjednoj liniji kazao je da mu Merčep nije bio neposredni zapovjednik već da je najvjerojatnije zapovijedao policijom u Pakračkoj Poljani te da se pričalo da on dobiva zapovijedi iz Zagreba i provodi ih na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je i da u Pakračkoj Poljani nije vidio civile te da ne zna da bi tamo netko dolazio tražiti nestale.

Za razliku od Beganovića Zvonimir Bešenski Merčepa nikada nije vidio u Pakračkoj Poljani, već samo na televiziji. Prisjetio se i da Merčepa nikada nije vidio niti na Velesajmu, iako se i tamo govorilo da je on zapovijedao pričuvnim sastavom policije.

Suđenje se nastavlja 26. veljače kada bi trebao svjedočiti novinar Davor Butković.

Merčepa se kao zapovjednika pričuvnog sastava MUP-a tereti za pljačku, odvođenja i ubojstva srpskih civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja, no on tvrdi da nije kriv i poriče da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara