Svjedokinje ne znaju otkud Merčepovo ime na njihovim braniteljskim potvrdama

Svjedokinje ne znaju otkud Merčepovo ime na njihovim braniteljskim potvrdama

Foto: Arhiva

NA SUĐENJU Tomislavu Merčepu kojeg tužiteljstvo kao zapovjednika pričuvne postrojbe MUP-a tereti za ratni zločin nad srpskim civilima 1991., dvije svjedokinje ustvrdile su da ne znaju ili se ne sjećaju zašto je na njihovim braniteljskim potvrdama navedeno da im je zapovjednik Merčep.

Svjedokinja Jasna Bartolin rekla je na zagrebačkom Županijskom sudu da je u ratu bila pripadnica antiterorističke postrojbe Delta iz Zaboka. Na upit suca zašto je na njezinoj potvrdi navedeno Merčepovo ime kazala je da ne zna po kojim je to linijama išlo i tko je naredio da se tako napiše.

Svjedokinja Sandra Postek, koja je kao pripadnica pričuvnog sastava MUP-a radila u kriznom štabu Pakraca i Lipika, kazala je da se ne sjeća te potvrde. Tvrdi da u Pakračkoj Poljani 1991. nije vidjela Merčepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pripadnik pričuvnog sastava MUP-a Predrag Kalanj na čijoj je potvrdi također navedeno da mu je zapovjednik Merčep, kazao je da je mislio da je Merčep u policiji zadužen za pričuvni sastav pa da zato tako piše. Tvrdi da nije susretao Merčepa i da ne zna tko bi, osim Nikole Rukavine, zapovjedao priučuvnom policijom u Pakracu.

Merčepa se tereti da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje 50-ak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Merčep od početka tvrdi da nije kriv.

Suđenje se nastavlja 27. studenoga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara