Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: "Ubojita plastika" kriva za rak, neplodnost i urođene mane

Foto: Ilustracija

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) u svom najnovijem izvješću u kojem predstavljaju rezultate studije o utjecaju kemikalija na hormonske poremećaje i zdravlje ljudi, koju su proveli u suradnji s UN-ovim programom za okoliš (UNEP), upozorava kako opasnih tvari koje mogu uzrokovati rak, astmu, alergije, neplodnost i rađanje djece s defektima, ima posvuda u našim domovima.

WHO upozorava kako pojedini spojevi koji se koriste u dječjim igračkama, PVC stolariji i podovima, kontrolnim pločama automobila, pa čak i kreditnim karticama, imaju loš utjecaj na čovjekov hormonalni sustav te navode kako je zabrana tih spojeva možda jedini način da bi se zaštitilo buduće naraštaje!

Dokazali da "plastika ubija"

U izvješću se navodi kako kemijske supstance iz skupine ftalata štete plodnosti, a povezuje ih se i sa sve većom stopom oboljenja kod djece, uključujući čak i leukemiju. Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. To su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. Također su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. To znači da se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje.

Problematičan je i bisfenol A kojeg se također nalazi u stvarima koje nas svakodnevno okružuju - bocama, limenkama, sunčanim naočalama... Prema izvješću WHO, on utječe na prirodne hormone koji su ključni za naš rast, razvoj i zdravlje te može uzrokovati oštećenje mozga, zaostalost u razvoju, autizam te razne druge poremećaje.

U istom se izvješću navodi kako ljudskom zdravlju jako štete i pesticidi koje se koristi u poljoprivredi te kako postoje "značajni dokazi" njihove povezanosti s rakom prostate kod muškaraca.

"Na svima nama je odgovornost da zaštitimo buduće generacije"

Dr. Maria Neira, direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za javno zdravstvo i okoliš, kazala je: "Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da su ljudi diljem svijeta izloženi tvarima koje utječu na njihovo zdravlje. Na svima nama je odgovornost da zaštitimo buduće generacije".

Iz WHO poručuju i kako su dosadašnja otkrića samo "vrh ledene sante" te kako su daljnja istraživanja ove problematike nužna kako bi se osigurao opstanak čovječanstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara