Svjetski je dan borbe protiv siromaštva: Gotovo polovica čovječanstva živi u ekstremnom siromaštvu

Ilustracija: EU Times

UJEDINJENI narodi 1993. godine, današnji su dan, 17. listopada, proglasili Svjetskim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Glavni moto je solidarizacija s osobama u potrebi promicanjem akcije za smanjenje siromaštva u svim zemljama svijeta. Siromaštvo, koje se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice. Osobito u nerazvijenim zemljama Latinske Amerike, Afrike i Azije, gdje je najveći broj ljudi koji žive u krajnjem siromaštvu. Prema Svjetskoj banci, to su oni koji žive s manje od jednog dolara na dan. Ukupno ih je na svijetu više od milijarde, barem tako govore podaci Svjetske banke i Ujedinjenih naroda.

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje kako čak 11 milijuna djece svake godine umire od bolesti uzrokovane izgladnjivanjem, a Međunarodna organizacija rada tvrdi kako s manje od dva dolara na dan živi gotovo polovica čovječanstva. U Hrvatskoj, prema nekim podacima, ispod statističke granice siromaštva, živi petina građana.

Kako bi se upozorilo na problem siromaštva i bijede te potrebe za njihovim iskorjenjivanjem, od 1987. godine obilježava se sjećanje na današnji dan, 17. listopada, kada je otkriven spomenik u Parizu posvećen borbi protiv siromaštva, a tom se prigodom okupilo oko 100.000 ljudi.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, službeno ga je proglasila Svjetskim danom borbe protiv siromaštva, 1993. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara